Wzrastające spożycie alkoholu wśród kobiet

Według statystyk każda dorosła osoba per capita spożywa średnio 11 litrów czystego alkoholu rocznie. Odpowiada to pół litrowi wódki lub dwóm i pół butelce wina tygodniowo. Propagatorzy zdrowia i zdrowego stylu życia, są coraz bardziej zaniepokojeni rosnącą powszechnością nadmiernego picia alkoholu wśród kobiet. Jednostkowe historie często zaczynają się niewinnie a kończą na uzależnieniu. Sirje, była farmaceutka, już po raz drugi zwraca się o pomoc do Wioski Nadziei (Lootuse Küla). Jej podróż do wyzdrowienia rozpoczęła się od pozornie nieszkodliwego nawyku: piwa lub cydru przed snem, aby zapewnić sobie dobry sen. Jako farmaceutka unikała tabletek nasennych, wiedząc, że mogą powodować uzależnienie.

Więcej informacja …

https://news.err.ee/1609538656/growing-alcohol-consumption-among-women-worrying-health-promoters

Zakaz spożywania i dostępności alkoholu w domach seniorów

W Królestwie Niderlandów wprowadzono zakaz spożywania i udostępniania napojów alkoholowych w domach seniorów. Podjęto decyzję o zakazie udostępniania mocnych napojów alkoholowych jak również spirytusu z uwagi na stan zdrowia kuracjuszy. Podkreśla się tym samym fakt niebezpiecznych interakcji jakie mogą zachodzić między napojami alkoholowymi a tabletkami licznie przyjmowanymi wśród osób starszych na choroby przewlekłe.

Więcej informacji ..

https://news.sky.com/video/netherlands-strong-alcohol-banned-for-elderly-residents-in-seniors-home-13266763

Hazard i alkohol wśród młodych Australijczyków

Przeprowadzone badania wskazują, że 50% młodych Australijczyków często łączy dwa uzależnienia – alkohol z hazardem. Ponadto badania potwierdzają, że wczesny kontakt z hazardem i wczesna inicjacja alkoholowa zwiększa ryzyko szkód w wieku dorosłym. Dodatkowo mężczyźni częściej obstawiają zakłady sportowe; kobiety wolą loterie i automaty. Utrudnieniem w szukaniu pomocy przez osoby uzależnione od hazardu i alkoholu jest brak wsparcia społecznego a dopiero ono może być pomocne w leczeniu i terapii osób uzależnionych.

Więcej informacji …

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/disconnection-dynamics/202412/gambling-and-alcohol-use-in-australian-youths

Dlaczego alkohol wpływa na mózg?

Czy wiesz, jak alkohol oddziałuje na mózg? Czy wiesz, że sporadyczne spożywanie alkoholu w dużych ilościach w okresie dojrzewania jest jednym z najsilniejszych czynników ryzyka rozwoju demencji? W materiale przedstawione zostały takie informacje, jak: jak alkohol przedostaje się do mózgu; szkody związane ze spożywaniem napojów alkoholowych a mózgiem; jak alkohol wpływa na mózgi płodów, nastolatków, dorosłych i osób starszych; jak zmniejszyć potencjalne szkody.

Więcej informacji …

https://www.ias.org.uk/news/how-does-alcohol-affect-the-brain/

Liczba zgonów spowodowanych alkoholem w Anglii w 2023 r. wzrosła o 4,6%

Liczba zgonów z powodu chorób, które można przypisać alkoholowi, wzrosła o 4,6% w latach 2022–2023, osiągając najwyższą liczbę czwarty rok z rzędu. Z analiz DHSC wynika, że ​​w 2023 r. w Anglii z przyczyn związanych ze spożywaniem alkoholu zmarło 8274 osób (w porównaniu z 7912 rok wcześniej). To 42% wzrost w porównaniu do 2019 roku, okresu przed pandemią. A w porównaniu do 2006 roku jest to wzrost o 64%. Obecnie wskaźnik zgonów jest najwyższy w historii i wynosi 15 na 100 000 osób. Większość tych zgonów jest spowodowana chorobą wątroby wywołaną nadużywaniem napojów alkoholowych. W 2023 r. z powodu tej choroby przedwcześnie zmarło 5984 osób (w wieku poniżej 75 lat), co stanowi wzrost o 3,6% w porównaniu z 2022 r. i szokujący wzrost o 93% w porównaniu z 2001 r.

Więcej informacji …

https://www.ias.org.uk/news/alcohol-specific-deaths-in-england-rise-by-4-6-in-2023/

Zalecenia dotyczące zapobiegania nowotworom w Hiszpanii na rok 2024: alkohol w centrum uwagi

„Recomendaciones de prevención del cáncer. Actualización 2024” zawiera istotne aktualizacje dotyczące strategii zmniejszania ryzyka raka w oparciu o dowody naukowe. Ta aktualizacja, opublikowana przez Program działań zapobiegawczych i promocji zdrowia (PAPPS) Hiszpańskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej i Społecznej (semFYC), kładzie nacisk na strategie profilaktyki pierwotnej, wczesnego wykrywania i badań przesiewowych. Wśród różnych omówionych czynników ryzyka podkreśla się, że spożycie alkoholu ma znaczący wpływ na ryzyko raka. Rekomendacje opublikowane zostały na łamach magazynu czasopiśmie „Atención Primaria”. W dokumencie podkreślono znaczenie profilaktyki pierwotnej poprzez zmianę stylu życia, w tym ograniczenie spożycia tytoniu i alkoholu, promowanie aktywności fizycznej i przyjęcie zdrowej diety.

Więcej informacji …

https://www.alcoholandcancer.eu/post/2024-cancer-prevention-recommendations-in-spain-spotlight-on-alcohol

Wykrywalne zmiany molekularne w łożysku a alkohol

Badania wskazują, że narażenie na alkohol we wczesnych stadiach ciąży może prowadzić do wykrywalnych zmian molekularnych w łożysku w późniejszej fazie ciąży, wpływając nawet na ekspresję genów poprzez metylację DNA. Zmiany te, szczególnie w szlakach wzrostu i neuroprzekaźników, mogą mieć trwały wpływ na rozwój płodu, potencjalnie wpływając na przyszłe zdrowie. Co ciekawe, wpływ ten różni się w zależności od płci i dotyczy genów związanych ze wzrostem u mężczyzn i genów związanych z serotoniną u kobiet. Badanie to stanowi dowód o słuszności koncepcji potencjalnego narzędzia przesiewowego, które mogłoby identyfikować narażenie na alkohol u noworodków poprzez wykrywanie wskazanych sygnatur molekularnych.

Więcej informacji …

https://neurosciencenews.com/genetics-alcohol-placenta-27826/

Wytyczne żywieniowe w Finlandii

Fiński Urząd ds. Żywności opublikował zestaw krajowych wytycznych żywieniowych, w których zaleca konsumentom spożywanie mniejszej ilości mięsa, więcej warzyw oraz ograniczenie spożycia kawy i alkoholu. W odniesieniu do alkoholu nie została określona minimalna ilość spożycia, ponieważ autorzy przyjęli, że nie jest możliwe określenie bezpiecznej ilości. Zalecenia sugerują jednak, że jeśli dana osoba pije alkohol, powinna spożywać go w jak najmniejszej ilości. Wcześniej dietetycy (eksperci) w poprzednich wytycznych wskazywali  maksymalną dzienną ilość alkoholu, jaką może spożywać osoba dorosła. W raporcie z 2014 roku maksymalne zalecane dzienne spożycie alkoholu wynosiło 10 gramów dla kobiet i 20 gramów dla mężczyzn. W praktyce oznaczało to jeden drink dziennie dla kobiet i dwa drinki dla mężczyzn – choć eksperci podkreślali jednocześnie, że nie zaleca się codziennego spożywania alkoholu.

Więcej informacji …

https://yle.fi/a/74-20127714

Jak płaczą dzieci z płodowym zespołem alkoholowym?

Wydaje się, że dzieci z płodowym zespołem alkoholowym nie płaczą w specyficzny odróżniający je od innych dzieci, sposób. Mogą być drażliwe lub roztrzęsione, ale najbardziej charakterystyczną oznaką tego stanu będzie kształt twarzy dziecka. Chociaż niektóre źródła internetowe sugerują, że dzieci z FASD płaczą w szczególny sposób, brakuje odpowiednich badań, które by to potwierdziły. W części źródeł  przeczytać można, że u dzieci z FAS mogą występować objawy odstawienia alkoholu, takie jak piskliwy płacz, to nie wszystkie badania w tym obszarze potwierdzają to założenie. Do wyraźniejszych oznak wskazujących na płodowy zespół alkoholowy u dziecka zaliczają się specyficzne rysy twarzy, wielkość główki dziecka oraz problemy ze snem i ssaniem.

Więcej informacji …

https://www.medicalnewstoday.com/articles/fetal-alcohol-syndrome-baby-cry#faq

Adopcja: czy wiesz o spektrum płodowych zaburzeń alkoholowych (FASD)?

Badania wykazały, że większość (80%) dzieci z FASD nie jest wychowywana przez biologicznych rodziców, lecz opiekują się nimi inni członkowie rodziny lub państwowe instytucje opiekuńcze. Wiele z nich zostanie adoptowanych. W Kanadzie FASD występuje znacznie częściej wśród dzieci przebywających pod opieką instytucjonalną, niż wśród dzieci wychowywanych przez rodziny. Jedno z badań przeprowadzonych w 2014 r. w Manitobie wykazało, że co najmniej 10 procent dzieci przebywających w placówkach opiekuńczych w Ontario, Manitobie i Albercie cierpi na FASD. Autorzy badania wskazali na fakt, że nadużywanie substancji psychoaktywnych przez rodziców, dotyczyło od 40 do 80 procent rodzin. Specjaliści podkreślają, że ośrodku adopcyjne powinny informować o wyzwaniach związanych z FASD.

Więcej informacji …

https://fasdontario.ca/news/

Alkohol jest najczęściej używaną substancją toksyczną przez hiszpańskich uczniów w wieku od 14 do 18 lat

Alkohol jest substancją głęboko zakorzenioną w naszych zwyczajach kulturowych i mającą duże znaczenie w polityce gospodarczej (ekonomicznej) większości krajów Zachodu, nadając mu status prawny i znacznie korzystniejszy odbiór społeczny niż innym używką i substancją, od których konsument może się uzależnić. Tak więc, mimo faktu, że alkohol jest głównym czynnikiem ryzyka przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności u osób w wieku od 15 do 49 lat, a mity w rodzaju „kieliszek wina dziennie jest dobry dla zdrowia” zostały obalone, to nastolatki nadal postrzegają go jako najbezpieczniejszą używkę. Postrzeganie to jest dodatkowo wyraźnie wzmocnione przez znaczącą rolę jaką w wielu tradycjach i uroczystościach związanych z sukcesem społecznym, odgrywa alkohol.

Więcej informacji …

https://www.lavanguardia.com/mediterranean/20240830/9901933/alcohol-adolescence-impact-binge-drinking-developing-brain-health-spain-teenager-student.html

Program „Zjednoczeni dla życia młodych”

Program „Zjednoczeni dla życia młodych” jest realizacją wsparcia dla młodych ludzi w życiu bez substancji psychoaktywnych. Gmina Esbjerg jest jedną z 15 duńskich gmin współpracujących z Duńskim Urzędem ds. Zdrowia i TrygFonden w celu dalszego rozwijania duńskiego modelu tworzenia życia młodych ludzi bez substancji psychoaktywnych. Jak deklarują realizatorzy programu, w gminie Esbjerg pracują nad zapobieganiem spożywaniu alkoholu i innych substancji przez młodych obywateli oraz nad tworzeniem społeczności promujących dobre samopoczucie i dobre życie wśród dzieci i młodych ludzi. Jak podkreślają, aby wzmocnić zdrowie i dobre samopoczucie, musimy współpracować. Jak dodają społeczności – czy to w rodzinach, szkołach czy klubach – mogą odegrać kluczową rolę we wspieraniu i utrzymywaniu zdrowych nawyków.

Więcej informacji …

https://www.nordicalcohol.org/post/parents-leisure-activities-and-friends-must-support-young-people-in-living-a-life-without-substanc

Czy etykiety na napojach alkoholowych spełniają swoją edukacyjną rolę?

Etykiety z ostrzeżeniami zdrowotnymi zamieszczane na butelkach napojów alkoholowych, są często postrzegane jako interwencja w zakresie zmiany zachowania, ale mogą one odgrywać wiele innych ról poza zmianą zachowania, szczególnie kiedy mówimy o krótszej perspektywie. Jednym z przypisywanych im ról jest podnoszenie świadomości na temat szkód związanych z alkoholem, a przede wszystkim z chorobami nowotworowymi – o czym w dużej mierze konsumenci i społeczności nie mają pojęcia. Jak podkreślają autorki artykułu, niewiele badań ocenia, w jakim stopniu ostrzeżenia nowotworowe mogą zwiększyć wiedzę na temat rakotwórczego działania alkoholu. Badaczki przeprowadziły internetową ankietę na próbie prawie 20 000 uczestników z 14 krajów europejskich, dotyczącą wpływu różnego rodzaju ostrzeżeń zdrowotnych na etykietach alkoholi. W badaniu przetestowane zostały trzy typy wiadomości: o odpowiedzialnym piciu, powszechnie używanym w branży alkoholowej; o ogólnych zagrożeniach zdrowotnych wynikających z alkoholu; oraz wyraźnie ostrzegający o rakotwórczym działaniu alkoholu, w tym o ryzyku raka piersi i jelita grubego. Ostrzeżenie o rakotwórczym działaniu alkoholu przetestowano w różnych wariantach – jeden zawierający piktogram i drugi zawierający graficzny obraz pacjenta chorego na raka, aby sprawdzić, czy dzięki temu przekaz będzie bardziej skuteczny.

Więcej informacji …

https://www.ias.org.uk/2024/09/04/do-alcohol-warning-labels-work/

Brytyjscy parlamentarzyści wezwani do rezygnacji z gratisów od firm produkujących tytoń, alkohol i niezdrową żywność

Ponad 100 organizacji zajmujących się zdrowiem wezwało brytyjskich parlamentarzystów do odrzucania ofert w postaci prezentów i aktów „gościnności” okazywanych ze strony przedstawicieli  „branży produktów niezdrowych” jakie często mają miejsce w sytuacji przedsięwzięć sportowych, czy kulturalnych. Zgodnie z opinią autorów przedsięwzięcia,  przedstawicieli powyższej branży (produktów szkodliwych dla zdrowia konsumentów) stosują wiele podstępnych taktyk dla przysłaniania, czy ukrywania szkód zdrowotnych, jakie wiążą się ze spożywaniem ich produktów. Wśród autorów adresowanego do brytyjskich parlamentarzystów raportu znalazło się ponad 100 organizacji, m.in.: Akademia Medyczna Królewskich Uczelni, organizacje charytatywne zajmujące się zdrowiem, takie jak Cancer Research UK i British Heart Foundation, oraz specjaliści ds. zdrowia publicznego, tacy jak Wydział Zdrowia Publicznego.

Więcej informacji …

https://www.theguardian.com/politics/article/2024/aug/30/uk-mps-urged-to-give-up-freebies-from-tobacco-alcohol-and-junk-food-firms

Picie alkoholu może mieć wpływ na przyszłe pokolenia

Naukowcy badający społeczne determinanty zdrowia poddają analizie, jaki jest wpływ natury (biologii organizmu) na zdolność człowieka do zwalczania chorób a jaki mają wpływ czynniki środowiskowe (wychowanie). Chociaż badacze od dawna przyznają, że nadużywanie alkoholu przez ojca negatywnie wpływa na zdrowie psychiczne i rozwój społeczny jego dzieci, nie jest jasne, czy picie przez ojca ma trwały biologiczny wpływ na zdrowie fizyczne jego potomstwa. Niedawno opublikowane badania pokazują, że przewlekłe spożywanie alkoholu przez oboje rodziców ma trwały wpływ na następne pokolenie, powodując szybsze starzenie się ich potomstwa i większą podatność na choroby.

Więcej informacji …

https://www.sciencealert.com/drinking-alcohol-may-impact-future-generations-before-theyre-conceived

Reklama alkoholu we Francji

Co naukowo stwierdzone, reklama alkoholu, ma znaczący wpływ na postawy i zachowania związane z piciem, szczególnie wśród młodych ludzi i osób pijących ryzykownie. W 1991 roku Francja zrobiła pionierski krok, uchwalając ustawę Évina, która reguluje zasady emisji reklam alkoholu. Ustawa, mająca na celu ochronę młodzieży, zabrania reklamy alkoholu w telewizji i mediach skierowanych do młodzieży oraz ogranicza treści kojarzące alkohol z pozytywnymi obrazami, takimi jak imprezy lub fizyczna atrakcyjność. Jak wynika z kilku ostatnich badań, pomimo obowiązującego prawa młodzi ludzie we Francji są w dalszym ciągu narażeni na często ekspozycję na reklamy napojów alkoholowych. Dotyczy to zarówno mediów tradycyjnych, takich jak radio, billboardy i prasa, a także Internetu i mediów społecznościowych.

Więcej informacji …

https://eurohealthnet-magazine.eu/alcohol-advertising-in-france-how-big-investments-fuel-youth-exposure/

Naukowcy zajmujący się tytoniem, alkoholem i ultraprzetworzoną żywnością spotykają się z groźbami i zastraszaniem – nowe badanie

Rak, choroby serca, przewlekłe choroby układu oddechowego, cukrzyca i udar mózgu są obecnie przyczyną prawie trzech czwartych wszystkich zgonów na świecie. Badanie przyczyn tych chorób nigdy nie było tak istotne dla zdrowia publicznego jak obecnie. Artykuł opublikowany w Health Promotion International pokazuje, jak badacze przedstawiający dowody na szkodliwość powyższych produktów na zdrowie człowieka i taktyki konkretnych gałęzi  przemysłu,  byli zastraszani ze względu na swoją pracę. Autorzy artykułu przeanalizowali, w jakim stopniu badacze wskazujący na szkodliwość produktów wybranych obszarów produkcji (przemysłu) byli ofiarami zastraszania przez firmy tytoniowe, alkoholowe i ultraprzetworzonej żywności (UPF). Opisane taktyki obejmują publiczną deskredytację, groźby prawne, skargi, nikczemne wykorzystanie przepisów dotyczących wolności informacji, inwigilację, cyberataki, przekupstwo, a nawet przemoc fizyczną.

Więcej informacji ..

https://theconversation.com/researchers-of-tobacco-alcohol-and-ultra-processed-foods-face-threats-and-intimidation-new-study-244551

Badania przesiewowe  – konferencja Inebria 2024

Podczas konferencji Inebria 2024 w Barcelonie WHO/Europa podkreślało znaczenie narzędzi do screeningu pod kontem ryzykownego spożywania napojów alkoholowych i stosowania narkotyków w populacji, jak również stosowania krótkich interwencji (SBI). INEBRIA jako globalna platforma poświęcona rozwijaniu praktyk krótkiej interwencji w przypadku stosowania alkoholu i innych substancji psychoaktywnych, skupia liderów zdrowia publicznego, badaczy i praktyków. Nadrzędnym celem jest wymiana spostrzeżeń i najlepszych praktyk oraz rozwój współpracy na arenie międzynarodowej.

Więcej informacji …

https://www.who.int/europe/news-room/events/item/2024/11/21/default-calendar/shaping-the-future-of-alcohol-screening-and-brief-interventions-at-inebria-2024

Wyższy IQ w szkole a wzorce spożywania alkoholu w wieku średnim

Badanie opublikowane na łamach Alcohol and Alcoholism wskazuje na zaskakujący związek między inteligencją w okresie dojrzewania a nawykami związanymi z piciem alkoholu w późniejszym życiu. Naukowcy odkryli, że osoby z wyższym IQ w szkole średniej częściej piły w sposób umiarkowany lub ryzykowny w wieku dorosłym w porównaniu z osobami z niższym IQ. Spożywanie alkoholu jest zjawiskiem powszechnym i ma różne konsekwencje zdrowotne. Nadmierne picie wiąże się z poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym chorobami wątroby, udarem i rakiem. Identyfikacja wczesnych czynników prognostycznych dotyczących poziomu spożycia alkoholu w przyszłości, może pomóc w zrozumieniu czynników ryzyka szkodliwych wzorców picia i podjęcie działań zapobiegawczych adresowanych do konkretnej jednostki.

Więcej informacji …

https://www.psypost.org/high-school-iq-predicts-alcohol-use-patterns-in-midlife-study-finds/

Trzech na czterech dorosłych Australijczyków błędnie odczytuje informacje z etykiet napojów alkoholowych

Nowe badania przeprowadzone przez Centrum Badań Behawioralnych nad Rakiem w Wiktorii pokazują, że trzech na czterech dorosłych Australijczyków (75%) błędnie zrozumiało co najmniej jedną z informacji zdrowotnych zawartych na produktach alkoholowych, błędnie wierząc, że oznacza to, że produkt jest dla nich lepszy. W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie Health Promotion International, wzięło udział 1960 Australijczyków w wieku 18–65 lat, którzy pili alkohol w roku poprzedzającym udział w badaniu. Badanie wykazało, że wśród najczęstszych błędnych interpretacji opisów zawartych na etykietach napojów alkoholowych nieprawidłowo osoby badane odczytywały przede wszystkim informacje o niskiej zawartości cukru (55,7%), zawartości kalorii (51,5%) i zawartości węglowodanów (48,8%).

Więcej informacji …

https://www.cancer.org.au/media-releases/2024/concerning-new-data-shows-three-in-four-australian-adults-are-misled-by-health-related-claims-on-alcohol-labels

Stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia a rakotwórcze działanie alkoholu

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) twierdzi, że w ostatniej rezolucji posłowie do Parlamentu Europejskiego bagatelizują naukowo udowodniony związek między alkoholem a rakiem.

Jak stwierdza ekspert WHO, cyt: „(…) dobrze udokumentowano, że komunikaty o «odpowiedzialnym» lub «umiarkowanym» spożyciu alkoholu są niejednoznaczne, nieskuteczne i często wykorzystywane przez branżę alkoholową w kampaniach reklamowych”. Alkohol został sklasyfikowany przez wyznaczoną przez WHO jednostkę badawczą nad rakiem – Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) – jako czynnik rakotwórczy już w 1988 roku, zamieszczając go wśród tak szkodliwych substancji jak tytoń i azbest. „Dowody są jasne i istotne: alkohol jest przyczyną ponad 200 chorób i urazów, w tym głównych przyczyn zgonów, takich jak choroby układu krążenia i nowotwory” – stwierdza Ferreira-Borges. Naukowcy dowiedli, że spożywanie alkoholu powiązane jest z co najmniej siedmioma rodzajami nowotworów: jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita grubego, wątroby i piersi u kobiet.

Więcej informacji …

https://www.euronews.com/health/2024/01/08/meps-healthy-drinking-resolution-irks-who

W latach 2010–2020 spożycie alkoholu w UE spadło o 0,5 litra

Całkowite spożycie alkoholu definiuje się jako roczną sprzedaż czystego alkoholu w litrach na osobę w wieku 15 lat i więcej. Dane nie uwzględniają nierejestrowanego spożycia alkoholu, pochodzącego z produkcji krajowej lub nielegalnej. W Unii Europejskiej i Regionie Europejskim WHO obserwuje się stopniowy spadek spożycia alkoholu. W krajach  Unii Europejskiej całkowite spożycie alkoholu na osobę w wieku 15 lat i więcej spadło o 2,9 litra w ciągu ostatnich czterech dekad z 12,7 litra w 1980 r. do 9,8 litra w 2020 r., co odpowiada spadkowi o 23%. Spożycie alkoholu w Regionie Europejskim WHO, który obejmuje 53 kraje, w tym Rosję i kraje sąsiadujące, spadło z 12 litrów w 2000 r. do 9,5 litra w 2020 r., co odpowiada spadkowi o 2,5 litra (21%). Pomimo odnotowanego spadku spożycia napojów alkoholowych, Region Europejski WHO w dalszym ciągu odnotowuje najwyższy na świecie poziom spożycia alkoholu na osobę.

Więcej informacji …

https://www.euronews.com/health/2024/02/05/dry-january-where-in-europe-is-drinking-alcohol-getting-worse-and-which-countries-have-cut

Dlaczego czerwone wino powoduje ból głowy – odpowiadają naukowcy

W nowym badaniu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w USA odkryli, że flawanol znajdujący się w czerwonym winie może zakłócać metabolizm alkoholu i powodować ból głowy. Flawanol zawarty w czerwonym winie nazywany jest „kwercetyną” i jest uważany za zdrowy przeciwutleniacz, dostępny nawet jako suplement. Mianowicie, cyt: „Kiedy dostanie się do krwiobiegu, organizm przekształca go w inną formę zwaną glukuronidem kwercetyny (…) w tej formie blokuje metabolizm alkoholu” – powiedział Andrew Waterhouse, jeden z autorów badania (profesor na wydziale uprawy winorośli i enologii Uniwersytetu Kalifornijskiego).

Więcej informacji …

https://www.euronews.com/health/2023/11/21/scientists-now-know-why-some-of-us-suffer-headaches-after-drinking-red-wine

 

 

Dania ograniczy sprzedaż alkoholu i nikotyny osobom poniżej 18 roku życia

W badaniu z 2019 r. oszacowano, że 40% młodych Duńczyków w wieku 15–16 lat było pijanych w ciągu ostatnich 30 dni, co stanowi najwyższy odsetek w Europie, gdzie średnia wynosi 13%. Dania ma ograniczyć sprzedaż alkoholu osobom poniżej 18 roku życia i podnieść cenę saszetek do ssania z nikotyną, których rosnąca popularność niepokoi władze odpowiedzialne za problematykę zdrowotną  „Dzieci i młodzież zaczynają pić zdecydowanie za wcześnie i piją za dużo” – powiedziała na konferencji prasowej Minister Spraw Wewnętrznych i Zdrowia Sophie Løhde. Wyraziła również ubolewanie, że młodzi ludzie spożywają coraz więcej snusu – wyrobu tytoniowego dostępnego w postaci saszetek z nikotyną, które można ssać. Aby przeciwdziałać tym zjawiskom, zakaz sprzedaży napojów zawierających powyżej 6% alkoholu zostanie wprowadzony dla osób w wieku 16-18 lat, które do tej pory mogły kupować napoje zawierające do 16,5%.

Więcej informacji …

https://www.euronews.com/2023/11/14/denmark-to-restrict-sale-of-alcohol-and-nicotine-to-under-18-year-olds

Raport Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD)

W opublikowanym raporcie Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) kobiety i mężczyźni w Danii znaleźli się na szczycie listy osób najczęściej upijających się. Mianowicie około 37 procent dorosłych w Danii przyznało, że upija się przynajmniej raz w miesiącu. Jak wynika z opublikowanego raportu OECD, kolejnym państwem na liście europejskich krajów o najczęściej odnotowywanym zjawisku upijania się jest Rumunia (36 proc.), a następnie Wielka Brytania i Luksemburg (35 proc.). Upijanie się, zwane także „Binge Drinking”, dotyczy jednorazowego spożycia co najmniej 60 g czystego alkoholu.

Więcej informacji …

https://www.euronews.com/health/2023/11/08/this-european-country-tops-the-list-of-the-developed-worlds-worst-binge-drinkers-new-repor

Abstynencja coraz częstsza

Pozytywne zmiany wynikające z ograniczenia lub zaprzestania używania alkoholu stają się zauważalne podczas „Suchego stycznia”. Abstynencja choćby w jednym miesiącu roku wpływa na zauważalną poprawę jakości snu, wzrostu poczucia jednostkowej energii, oraz spadku ciśnienia krwi” – jak stwierdza Maaret Väkinen, ekspert ds. komunikacji w EHYT. Zdrowie od dawna jest najczęstszym powodem uczestnictwa w „Suchym styczniu”, a jego popularność wzrasta.

Więcej informacji …

https://www.nordicalcohol.org/post/health-is-the-main-reason-for-participating-in-a-dry-january-feeling-more-alert-without-alcohol

Kampania „Every Moment Matters” jako długofalowe wydarzenie

„Every Moment Matters” to nazwa ogólnokrajowej kampanii zdrowotnej poświęconej  tematowi alkoholu, ciąży i karmienia piersią. Kampania została opracowana przez Fundację Badań i Edukacji nad Alkoholem (FARE) i jest finansowana przez rząd Australii od lipca 2020 r. do września 2024 r. Celem kampanii długofalowej jest kolejno: zwiększanie świadomości Australijek na temat zagrożeń związanych ze spożywaniem alkoholu w czasie ciąży i karmienia piersią, w tym FASD; zwiększenie odsetka Australijek świadomych, że alkoholu nie należy spożywać w czasie ciąży i że najbezpieczniej jest nie pić alkoholu podczas karmienia piersią; zwiększenie odsetka Australijek, które nie zamierzają pić alkoholu w czasie ciąży i karmienia piersią. Od rozpoczęcia kampanii w listopadzie 2021 roku odnotowuje się zwiększenie świadomości wśród Australijek w temacie szkodliwego wpływu alkoholu na płód jak również wyboru zachowania abstynencji w okresie karmienia piersią.

Więcej informacji …

https://fare.org.au/every-moment-matters-campaign-celebrates-two-year-milestone/

Rząd Kanady ogłasza partnerstwo z Kanadyjską Akademią Nauk o Zdrowiu – dla dobra FASD

FASD jest poważnym problemem zdrowia publicznego powiązanym z wieloma złożonymi społecznymi determinantami zdrowia. Może mieć dalekosiężny wpływ na życie wielu Kanadyjczyków i ich rodzin. Z ostatnich badań przeprowadzonych w Kanadzie wynika, że ​​u 0,1–3% dzieci i młodzieży zdiagnozowano FASD. Pani Ya’ara Saks, Minister Zdrowia Psychicznego i Uzależnień oraz Zastępca Ministra Zdrowia ogłosiła, że ​​przekazała Kanadyjskiej Akademii Nauk o Zdrowiu (CAHS) blisko 950 000 dolarów na działania związane ze zjawiskiem FASD. Ocena obejmie przegląd odpowiednich danych, literatury, polityk, programów i praktyk oraz współpracę z kluczowymi partnerami w celu zidentyfikowania wyzwań, a także możliwości wzmocnienia podejścia Kanady do rozwiązywania problemu związanych z FASD i określenia przyszłych priorytetów.

Więcej informacji …

https://www.canada.ca/en/public-health/news/2023/12/government-of-canada-announces-partnership-with-the-canadian-academy-of-health-sciences-to-assess-fetal-alcohol-spectrum-disorder-in-canada.html

FASD a przestępstwa i wykroczenia

Badania podkreślają związek między FASD a powszechność zjawiska łamania prawa i nieuchronnego kontaktu z organami ścigania i systemem wymiaru sprawiedliwości w sprawach karnych. Chociaż statystyki te mogą budzić niepokój, podkreślają ważną kwestię. W jaki sposób sprawić, aby przedstawiciele sądownictwa byli  bardziej poinformowani o FASD, aby tym samym zapewnić wsparcie osobom żyjącym z FASD? Aby omówić tę kwestię, FASD United przeprowadziło wywiad z Brianem Hollomanem, kapitanem oddziału patrolowego biura szeryfa hrabstwa Elkhart w stanie Indiana, jednocześnie ojca dorosłego już syna z FASD.

Więcej informacji …

https://fasdunited.org/fasd-in-the-criminal-justice-space-interview-with-captain-brian-holloman/

Zapisy obszarów dotyczących FASD, o których powinien wiedzieć wymiar sprawiedliwości

System sprawiedliwości może pomóc jednostką, u których zdiagnozowano FASD, lub u których może zostać zdiagnozowany FASD. Zgodnie z powyższym ważne jest: Kształcenie sędziów, prawników i kuratorów o cechach i zachowaniach charakterystycznych dla osoby ze zdiagnozowanym FASD; Ustalanie badań przesiewowych, analiz i procedury leczenia zdiagnozowanych osób z FASD, którzy trafiają do wymiaru sprawiedliwości dla nieletnich lub systemu sądownictwa karnego dla dorosłych; Ustanawianie/stosowanie kary alternatywnej dla osób ze zdiagnozowanym FASD, którzy dopuścili się przestępstw nie związanych z przemocą.

Więcej informacji …

https://fasdunited.org/wp-content/uploads/2023/08/FASD-What-the-Justice-System-Should-Know-2.pdf

 

Zagrożenia wynikające z picia alkoholu

Pracownik wydziału medycyny CU School of Medicine wyjaśnia zależność jaka występuje pomiędzy faktem spożywania napojów alkoholowych a rakiem. Kiedy słyszymy o wpływie picia alkoholu na zdrowie, często rozmowa koncentruje się na takich kwestiach, jak śmierć lub obrażenia w wyniku wypadków, ryzyko szkód zdrowotnych dla płodu w sytuacji spożywania przez kobietę alkoholu w czasie ciąży oraz choroby wątroby i serca wśród jego konsumentów. Natomiast spożywanie alkoholu zwiększa również ryzyko kilku rodzajów nowotworów – a fakt ten, nie jest już tak dobrze znany opinii publicznej. Niedawno przeprowadzone badanie na próbie 135 000 dorosłych Brytyjczyków w wieku 60 lat i starszych pijących alkohol wykazało, że praktycznie każda ilość alkoholu zwiększa ryzyko raka, szczególnie wśród osób z istniejącymi problemami zdrowotnymi lub o niskich dochodach. W kontraście do powyższych wyników, analiza danych z ogólnokrajowego badania przeprowadzonego w 2023 r. przez zespół wspierany przez Narodowy Instytut Raka wykazała, że ​​„świadomość związku jaki jest między spożywaniem alkoholu a chorobami nowotworowymi jest niska”. Z analizy wynika, że ​​tylko 32% respondentów, było świadomych, że picie mocnych alkoholi zwiększa ryzyko choroby nowotworowej. 25% wiedziało o tym powiązaniu w przypadku piwa i zaledwie 20% w przypadku wina. A 10% błędnie uważało, że picie wina zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Więcej informacji …

https://news.cuanschutz.edu/medicine/bernstein-alcohol-cancer

Osoby niepełnosprawne, w tym z FASD doświadczają dyskryminacji w życiu codziennym

Osoby z FASD są w pełni zdolne do osiągnięcia sukcesu. Największą barierą jest dla nich zrozumienie lub jego brak ze strony dużej części społeczeństwa. Osoby z FASD są często tak samo ujmujące, zabawne, inteligentne i opiekuńcze jak wszyscy inni. Może to jednak maskować podstawowe różnice w mózgu, które sprawiają, że typowe wsparcie mieszkaniowe , czy inne rozwiązania ogólnie stosowane będą dla nich nieodpowiednie, bądź niewystraczające. Dlatego też, osoby z FASD mogą doświadczyć dyskryminacji ze strony właścicieli, którzy nie rozumieją tego zaburzenia, kierują się negatywnymi stereotypami lub nie chcą wynajmować lokali osobom otrzymującym rentę inwalidzką jako główne źródło dochodu. Dyskryminacja ze względu na źródło dochodu jest szczególnie problematyczna w przypadku osób znajdujących się w kryzysie.

Więcej informacji …

https://theconversation.com/people-with-fetal-alcohol-spectrum-disorder-face-a-heightened-risk-of-homelessness-237846

Informacja o kaloryczności alkoholu na etykietach wpływa na spadek spożycia 

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie BMJ Open, przeanalizowano odpowiedzi 4683 respondentów – dorosłych mieszkańców Anglii, aby ocenić wpływ, jaki informacja o kaloriach zawartych w alkoholu może zmieniać ich decyzje dotyczące jego konsumpcji. Naukowcy odnotowali, że 54% osób pijących ryzykownie stwierdziło, że dokonałyby zmian w swoim piciu, gdyby wprowadzono na etykietach alkoholi informacje dotyczące kalorii. Osoby pijące umiarkowanie zadeklarowały taką samą wolę w ilości 44% respondentów.

Więcej informacji …

https://medicalxpress.com/news/2024-09-heavier-drinkers-calorie-alcohol-habits.html#google_vignette

Ryzyko demencji wzrasta wraz z każdą ilością spożytego alkoholu

Z nowego badania wynika, że ​​nie ma takiego poziomu spożycia alkoholu, który nie zwiększałby ryzyka demencji wśród osób pijących. Korzystając z metod statystycznych opartych na analizach genetycznych, autorzy badania odkryli, że alkohol zwiększa ryzyko demencji proporcjonalnie do ilości jego spożycia. Badanie to zaprzecza wcześniejszym dociekaniom naukowym, które sugerowały, że niewielkie lub umiarkowane picie może chronić przed demencją. Z badania, które ukazało się w eClinicalMedicine wynika, że ​​istnieje liniowa zależność między ilością spożywanego alkoholu a ryzykiem rozwoju demencji.

Więcej informacji …

https://www.medicalnewstoday.com/articles/dementia-risk-rises-with-any-amount-of-alcohol-use

Hiszpania chce obniżyć dopuszczalny limit stężenia alkoholu we krwi dla wszystkich kierowców

Hiszpańskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, odpowiedzialne za bezpieczeństwo publiczne i sprawy wewnętrzne w Hiszpanii, stara się obniżyć dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi (BAC) dla wszystkich kierowców. Proponowane limity obniżą maksymalne stężenie alkoholu we krwi do 0,2 (mg/l) dla krwi i 0,1 dla wydychanego powietrza dla wszystkich kierowców. Obecnie limit wynosi 0,5 grama dla kierowców prywatnych i 0,3 grama dla kierowców zawodowych, przy czym limit w transporcie lotniczym stanowi połowę tej wartości. Wprowadzenie tych zmian wymagałoby jednak zmiany art. 20 rozporządzenia o ruchu drogowym, który obecnie określa istniejące ograniczenia.

Więcej informacji …

https://www.catalannews.com/society-science/item/spain-wants-to-lower-blood-alcohol-limit-for-all-drivers

Czy polityka dotycząca kontroli spożycia alkoholu może zmniejszyć przemoc w rodzinie i poza środowiskiem domowym?

Rodzina i przemoc domowa stanowią przyczynę prawie połowy wszystkich przypadków w Australii. W Nowej Południowej Walii, najbardziej zaludnionym stanie Australii, od 2019 r. zgłaszane przypadki przemocy domowej oraz aktów przemocy poza środowiskiem domowym, stale rosną. Kolejne rządy Wspólnoty Narodów i stanów w całym kraju wdrażały plany i strategie, finansowały kampanie medialne i sportowe oraz wspierały podejmowane prace na rzecz tematu. Szczególnie w Nowej Południowej Walii władze stanowe stosowały politykę kontroli zjawiska spożywania napojów alkoholowych, mając na celu zmniejszenie wskaźników przemocy poza rodziną.

https://www.ias.org.uk/2024/09/17/can-alcohol-control-policies-reduce-family-and-domestic-violence/

Polityka alkoholowa

Alkohol jest przyczyną około 4% przypadków raka i jest powiązany z co najmniej 7 różnymi typami nowotworów. Polityka mająca na celu ograniczenie spożycia alkoholu i uświadomienie ludziom zagrożeń jest niezbędna w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Decydenci odgrywają kluczową rolę w łagodzeniu szkód zdrowotnych, społecznych i ekonomicznych powodowanych przez alkohol. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem współpracuje z partnerami, takimi jak Światowa Organizacja Zdrowia i organizacjami obywatelskimi, takimi jak Unia Międzynarodowej Kontroli Raka, Sojusz NCD i Movendi International, aby nawoływać do wzmożonych działań rządu na rzecz ograniczenia spożycia alkoholu. Wśród kluczowych zaleceń znajdują się:  podniesienie akcyzy i ustalenie minimalnych cen jednostkowych; ograniczanie miejsca i czasu sprzedaży alkoholu oraz regulowanie punktów sprzedaży detalicznej alkoholu; zastosowanie widocznych etykiet na produktach alkoholowych informujących konsumentów o zagrożeniach dla zdrowia i informacjach o wartościach odżywczych; zakaz lub ścisłe regulowanie promocji i sponsorowania produktów i marek alkoholowych; zapewnienie, że wytyczne dotyczące zdrowia publicznego w każdym kraju zawierają dowody naukowe, dotyczące ryzyka spożycia alkoholu i zachorowalności na raka.

Więcej informacji …

https://www.wcrf.org/research-policy/policy/alcohol/

W Estonii tysiące pijanych kierowców uczestniczy w specjalnym programie

4500 osób zatrzymanych z powodu jazdy pod wpływem alkoholu w Estonii, wzięło udział w specjalnym programie, w ramach którego uczestnicy poddani zostali kontroli medycznej i za cel mieli nie popełnienie wykroczenia (jazdy pod wpływem alkoholu) ponownie. Jak twierdzą niektórzy uczestnicy powyższego programu, przyczynił się on do ich życiowych zmian.

Więcej informacji …

https://news.err.ee/1609464694/thousands-of-drunk-drivers-pass-a-special-program-instead-of-going-to-jail-in-estonia

„Nie ma bezpiecznej ilości”

W Nowej Zelandii ciągłe obawy budzi brak świadomości na temat szkód dla dziecka spowodowanych piciem w czasie ciąży oraz brakiem wsparcia w szkołach dla dzieci z FASD. Mieszkanka Whanganui, Susan Edgecombe, regularnie opiekuje się swoim 13-letnim wnukiem chorym na FASD. W swojej opowieści wskazuje na znaczenie działań profilaktycznych w zakresie abstynencji w ciąży. Na co dzień wspiera swojego nastoletniego wnuka, widząc zakres zaburzeń z jakimi zmaga się w codzienności nastolatek. Pierwsze symptomy zaburzeń rozwojowych zauważalne były już na etapie raczkowania i występujących zaburzeń snu. W miarę rozwoju i dorastania chłopca, funkcjonowanie dziecka  stało się  impulsywne i nieobliczalne, co powodowało, że w szkole mógł być tylko przez kilka godzin dziennie – krócej niż reszta rówieśników.

Więcej wiadomości …

https://www.nzherald.co.nz/whanganui-chronicle/news/no-safe-amount-push-for-more-fetal-alcohol-spectrum-disorder-awareness/OGRR25BXJVBDJGG2AXC5IX6OFY/

FASD w krajach skandynawskich: aktualna troska o zdrowie dzieci

Badania przeprowadzone w Szwecji dostarczyły niepokojących informacji na temat długoterminowego wpływu narażenia na alkohol w okresie prenatalnym. Magnus Landgren, neurolog dziecięcy, badał niewidoczne objawy FASD. Według Landgrena szkody spowodowane narażeniem na alkohol często objawiają się specyficzną formą ADHD, w której dzieci wykazują nieustraszoność i brak zrozumienia konsekwencji. „Mają zaburzenia poznawcze, które wymagają znacznego wsparcia zarówno ze strony opieki zdrowotnej, jak i szkół” – mówi Landgren, podkreślając potrzebę wczesnej diagnozy.

Więcej informacji …

https://www.nordicalcohol.org/post/fasd-in-the-nordic-countries-a-present-concern-for-children-s-health

Nie ma miejsca dla taniego alkoholu: MUP ratuje ludzkie życia

Zastosowanie polityki cenowej (MUP) jest jednym z najbardziej skutecznych metod mających na celu  ograniczenie spożycia i szkód związanych z alkoholem. Raport sporządzony przez Public Health Scotland jest materiałem dowodzącym , że MUP w Szkocji w przeciągu 2,5 roku zmniejszyło liczbę zgonów bezpośrednio spowodowanych spożyciem alkoholu, a także liczbę przyjęć do szpitali z przyczyn przewlekłych. Szacuje się, że liczba zgonów spowodowanych alkoholem spadła o 13,4%, a liczba przyjęć do szpitali o 4,1%, przy czym największy spadek odnotowano wśród mężczyzn i osób mieszkających na obszarach najbardziej deficytowych ekonomicznie i pomocowo.

Więcej informacji …

https://www.who.int/europe/news/item/26-07-2023-no-place-for-cheap-alcohol–scotland-s-minimum-unit-pricing-policy-is-protecting-lives

We Francji coraz popularniejsze stają się napoje bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe, piwo i alkohole wysokoprocentowe to szybko rozwijający się rynek, w kraju słynącym z tradycji winiarskich. Zlokalizowany w północnej 19. dzielnicy Paryża – Le Paon Qui Boit („Pijący Paw”) –  był pierwszym sklepem – butikiem specjalizującym się w sprzedaży napojów bezalkoholowych. Twórcą miejsca jest Augustin Laborde, 35-letni prawnik, który niewiele przed  pandemią Covid19 zrezygnował z napojów alkoholowych. Zdał sobie sprawę, że trudno znaleźć opcje bezalkoholowych napojów w barach, restauracjach czy supermarketach. Jak stwierdził: „Nie lubię kupować online, ponieważ lubię chodzić do sklepów, czytać etykiety, porównywać, zadawać pytania”. Wówczas to zdał sobie także sprawę z faktu, że nie ma sklepów oferujących napoje bezalkoholowe i postanowił zmienić istniejącą sytuację otwierając własne miejsce specjalizujące się w serwowaniu i sprzedaży między innymi win i piw bezalkoholowych.

Więcej informacji …

https://www.france24.com/en/france/20230725-revolution-in-a-glass-the-rise-of-alcohol-free-drinks-in-wine-loving-france

Podatność Chińczyków na choroby będące wynikiem spożywania alkoholu

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Pekińskiego i Oxford Population Health, wskazało na podatność chińskich mężczyzn na zapadanie na 60 chorób związanych ze spożywaniem alkoholu. Badanie zatytułowane „Konsumpcja alkoholu i ryzyko ponad 200 chorób u chińskich mężczyzn” zostało opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Medicine. Spożywanie alkoholu stanowi poważne globalne zagrożenie dla zdrowia jego konsumentów. Dotychczasowe badania podkreślały jego silny związek z chorobami, takimi jak marskość wątroby, udar i różne rodzaje raka, natomiast deficytowe były  badania dotyczące ogólnego wpływu alkoholu na zdrowie populacji, dlatego też temat podjęli chińscy naukowcy.  Aby przeprowadzić swoje badania, zespół wykorzystał dane z China Kadoorie Biobank (CKB), obszernej bazy danych z lat 2004-2008 zawierającej informacje od ponad 512 000 dorosłych Chińczyków. Baza danych zawierała nie tylko kluczowe informacje zdrowotne, ale także szczegółowe wywiady z uczestnikami dotyczące stylu życia, w tym wzorców spożywania alkoholu. Naukowcy poddali analizie diagnozy medyczne na przestrzeni 12 lat i przeprowadzali analizy genetyczne, aby ustalić związek przyczynowy między spożyciem alkoholu a rozwojem choroby.

Więcej informacji …

 

https://www.news-medical.net/news/20230725/Study-sheds-light-on-the-susceptibility-of-Chinese-men-to-60-diseases-related-to-alcohol-consumption.aspx

 

Alkohol i układ krążenia kobiet

Spożywanie alkoholu wiąże się z  ryzykiem szkód szczególnie dla serca – układu krążenia szczególnie w przypadku kobiet. W opinii publicznej istnieje błędne przekonanie, że alkohol – zwłaszcza czerwone wino – jest dobry dla serca. Choć w niektórych badaniach wykazano związek między umiarkowanym spożyciem alkoholu a niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca, to trudno jednocześnie definitywnie wyłonić przyczynę i skutek takiego stanu rzeczy, czyli wszystkie rzetelne zmienne mające w końcowym efekcie swój udział. Wśród przypuszczalnych hipotez znajduje się taka, że może osoby pijące czerwone wino mają wyższe dochody, co zwykle wiąże się z mniejszym stresem i większym dostępem do zdrowszej żywności.

Więcej informacji …

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/positive-mind-positive-heart/202307/alcohol-use-and-womens-heart-health

Nadużywanie alkoholu związane z gorszym stanem zdrowia wśród kobiet z HIV

Zgodnie z wynikami  badania opublikowanego w American Journal of Medicine Open – nadużywanie alkoholu przez kobiety z HIV wiązało się z deklarowanym przez nie gorszym stanem zdrowia, podczas gdy tego związku nie zaobserwowano u mężczyzn z HIV. Celem badania, było określenie wpływu alkoholu na samoocenę stanu zdrowia kobiet, mężczyzn uprawiających seks z kobietami (MSW) i mężczyzn uprawiających seks z mężczyznami (MSM), żyjących z wirusem HIV  i osób zaangażowanych w opiekę nad osobami z HIV.  W badaniu wykorzystano dane z Centers for AIDS Research of Integrated Clinical Systems, które stanowią informacje i bazę danych z 8 lokalizacji w Stanach Zjednoczonych. W badaniu wykorzystano dane z  Fenway Community Health Center w Bostonie, Johns Hopkins University w Baltimore, University of Alabama w Birmingham, University of California w San Diego, University of California w San Francisco, University of North Carolina w Chapel Hill i University of Washington w Seattle.

Więcej informacji …

https://www.ajmc.com/view/heavy-alcohol-use-associated-with-lower-self-reported-health-status-in-women-with-hiv

Problemy ze snem wśród osób z FASD

Badania wykazały kluczową rolę narażenia na trudne przeżycia i sytuację poporodową (we wczesnym etapie życia jednostki) jako zmienną istotną  w powstawaniu zaburzeń snu (bezsenności) i koszmarów nocnych u dzieci ze spektrum płodowych zaburzeń alkoholowych (FASD).

Więcej informacji …

https://www.contemporarypediatrics.com/view/study-shows-the-impact-of-adversity-on-sleep-problems-in-fetal-alcohol-spectrum-disorder

 

 

Niezdrowe jedzenie, alkohol i tytoń w dzielnicach Maorysów na Pacyfiku – źródłem szkód zdrowotnych

Eksperci ds. zdrowia publicznego zwrócili się do polityków w okresie przedwyborczym o wprowadzenie  działań mających na celu ograniczenie szkód związanych z niezdrowym jedzeniem, alkoholem i tytoniem. Powyższe czynniki stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia populacji z uwagi na brak działań profilaktycznych i pomocowych. Tytoń, alkohol i niezdrowa żywność są odpowiedzialne za ponad 30% problemów zdrowotnych Aotearoa. Rząd zazwyczaj przeznacza mniej niż 0,5% budżetu na opiekę zdrowotną i zapobieganie powyższym szkodom.

Więcej informacji …

https://www.stuff.co.nz/pou-tiaki/300935420/call-for-politicians-to-stop-junk-food-alcohol-and-tobacco-harm-in-mori-pacific-neighbourhoods

Eksperci ds. zdrowia oczekują zaostrzenia przepisów dot. Spożywania i sprzedaży alkoholu – Łotwa

Według danych Ministerstwa Zdrowia Łotwa jest na pierwszym miejscu w Europie pod względem ilości spożywanego alkoholu. Wprowadzono poprawki do ustawy mające na celu ograniczenie dostępności napojów alkoholowych, które zostaną ocenione przez Saeimę w drugim czytaniu. Zmiany mają na celu skrócenie godzin sprzedaży alkoholu  od 10:00 do 20:00, a w niedziele do 15:00. Zmiany obejmują również podniesienie granicy wieku zakupu alkoholu do 20 lat oraz zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych.

Więcej informacji …

https://eng.lsm.lv/article/society/health/24.07.2023-health-experts-expect-alcohol-restriction-laws-in-latvia.a517519

Alcohol Change Australia

To  grupa organizacji zdrowotnych i społecznych z całej Australii, które wspólnie podejmują wszelkich starań by poprawić stan zdrowia i poziom dobrego samopoczucia australijskiej populacji. Prace Alcohol Change Australia koncentrują się wokół zapobiegania i zmniejszania szkód powodowanych przez produkty alkoholowe wśród ich australijskich konsumentów. Rząd australijski do 2028 roku, planuje o 10% zredukować poziom szkód związanych z nadużywaniem napojów alkoholowych.

Więcej informacji …

https://www.croakey.org/national-alliance-urges-five-key-steps-to-reduce-harms-from-alcohol/

Polityka wobec alkoholu jako kluczowe działanie profilaktyczne FASD

Jak podkreślają eksperci kanadyjscy, polityka wobec alkoholu odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu FASD, ponieważ decyduje o dostępności alkoholu zarówno ekonomicznej, jak i geograficznej, czyli ilości punktów sprzedaży przypadających na określony obszar. Podkreślają znaczenie kilku zmiennych w tworzeniu prozdrowotnych środowisk a wśród nich znajduje się: ochrona społeczności przed marketingiem alkoholowym, znaczenie ceny minimalnej (MUP) na poziom spożycia, budowanie w społeczeństwie świadomości szkód związanych ze spożywaniem alkoholu, propagowanie i wspieranie bezalkoholowych ciąż, budowanie polityki prozdrowotnej wolnej od wpływu przemysłu.

Więcej informacji …

 

Supportive Alcohol Policy as a Key Component in FASD Prevention

Czynniki wpływające na bezsenność w przypadku FASD

Wyniki badania wskazały na różnorodne czynniki mające swój wpływ na jakość snu osób ze Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD). Jak do tej pory większość działań naukowych koncentrowało się wokół prenatalnego rozwoju dziecka i jego dysfunkcji w sytuacji ekspozycji na alkohol. Zaburzenia snu i tym samym funkcjonowania osób z FASD, pozostawało obszarem niewiadomych zmiennych, które autorzy przeprowadzonego badania poddali analizie.

Więcej informacji …

https://www.contemporaryobgyn.net/view/study-shows-the-impact-of-adversity-on-sleep-problems-in-fetal-alcohol-spectrum-disorder

Ostrzeżenia przed spożywaniem alkoholu w ciąży – szczególnie przyciągają uwagę młodszych dorosłych

Zgodnie z wynikami przeprowadzonego badania, Australijczycy dostrzegają na opakowaniach napojów alkoholowych nowe ostrzeżenia dotyczące abstynencji w ciąży. Raport Fundacji na rzecz Badań nad Alkoholem i Edukacji (FARE) opiera się na ogólnokrajowej ankiecie przeprowadzonej przez Pure Profile, która wykazała, że ​​większość Australijczyków (56,4%) dostrzegła ostrzeżenie zdrowotne, które będzie obligatoryjnie zamieszczane na opakowaniach produktów alkoholowych od 31 lipca 2023 roku. Co istotne, młodzi ludzie w wieku 18-25 lat (79,1%) i 26-41 lat (72,9%) częściej zgłaszali, że widzieli ostrzeżenie. Przed podjęciem decyzji o wprowadzeniu obowiązkowego ostrzeżenia zdrowotnego dotyczącego ciąży i alkoholu na opakowaniach napojów alkoholowych, niektóre firmy alkoholowe dobrowolnie zamieściły słabo widoczną etykietę ostrzegawczą, która zgodnie z wynikami ankiety ze  stycznia 2020 roku, była dostrzeżona ​​mniej niż jedną trzecią Australijczyków (31 proc. ). Obecna etykieta ostrzegawcza jest większa, jaśniejsza i składają się na nią wyraźne kolory jak biel, czerwień i czerń.

Więcej informacji …

Mandatory alcohol pregnancy health warnings are catching attention, especially among younger adults 

Alkohol z mleka matki wpływa na rozwój mózgu dziecka, jak również jego predyspozycje behawioralne

Alkohol, który trafia do organizmu dziecka poprzez mleko matki może mieć poważne i trwałe konsekwencje dla rozwoju mózgu i zachowania potomstwa. Zgodnie z odkryciem naukowym pochodzącym z badań na modelu zwierzęcym, alkohol podawany potomstwu w mleku matki, spowodował zaburzenia rozwoju mózgowia między innymi przez mniejszy jego przyrost. Obecnie przedstawiciele CDC (Centra Kontroli i Prewencji Chorób) odradzają spożywania alkoholu przez kobietę w czasie ciąży, podkreślając jednocześnie, że nie znana jest bezpieczna dawka alkoholu w ciąży, która nie stanowiłaby ryzyka zaburzeń rozwoju dziecka. Jakie są jednak konsekwencje spożywania alkoholu w czasie karmienia piersią? Aby się tego dowiedzieć, zespół badawczy z University of California w Riverside przeprowadził badanie na myszach.

 

Badania ankietowe pokazują, że około 36% matek karmiących piersią w Stanach Zjednoczonych spożywa alkohol. W Kanadzie i Australii, odsetek ten wynosi odpowiednio 20% i 60%. Kobiety, które spożywają alkohol w czasie ciąży, częściej piją alkohol również podczas karmienia piersią. Ponadto wiele kobiet, które decydują się nie pić alkoholu w czasie ciąży, deklaruje jednocześnie, że ​​wkrótce po porodzie zacznie znowu spożywać napoje alkoholowe.

Więcej informacji …

Exposure to Alcohol Through Breastmilk Affects Brain and Behavioral Development

Ponad tysiąc dzieci uzależnionych od narkotyków urodziło się w ostatniej dekadzie

W ciągu ostatniej dekady w Irlandii u ponad tysiąca dzieci zdiagnozowano uzależnianie od narkotyków bądź urodzenie się pod ich wpływem. Według danych HSE przekazanych RTÉ News na mocy ustawy o dostępie do informacji wykazano, że: między styczniem 2013 roku a grudniem 2021 roku w Irlandii urodziło się łącznie 1097 dzieci uzależnionych od narkotyków lub alkoholu. Liczba powyższych przypadków obejmuje 792 dzieci uzależnionych od narkotyków i 12 dzieci uzależnionych od legalnych narkotyków, jak również 183 dzieci będących pod wpływem nielegalnych narkotyków i 81 dzieci będących pod wpływem legalnych narkotyków. Ogólna liczba odnotowanych przypadków, spadła ze 146 w 2013 i 2014 roku do 106 w 2019 roku. Jednak w okresie pandemii Covid19 wzrosła do 120 w 2020 roku i do 127 w 2021 roku.

Więcej informacji …

https://www.rte.ie/news/2023/0410/1376238-addicted-babies/

Planujesz dziecko? Dlaczego zarówno mężczyźni, jak i kobiety powinni rozważyć zero alkoholu przed i w czasie ciąży

Kiedy para planuje mieć dziecko, często to kobieta jest postrzegana jako odpowiedzialna za zdrowie nienarodzonego dziecka. W Wielkiej Brytanii krajowe wytyczne medyczne, jednogłośnie zalecają abstynencję w czasie ciąży, z uwagi na fakt, że alkohol zwiększa ryzyko poronienia i powstania szkód zdrowotnych i rozwojowych potomstwa w postaci FASD. Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych – FASD, to ogólny termin określający szereg zaburzeń rozwojowych powstałych w wyniku ekspozycji na alkohol w życiu płodowym.  Deficyty dotyczą obszaru emocjonalnego, behawioralnego, edukacyjnego. Powyższe krajowe zalecenia zawierają przekaz, że jeśli planujesz zajść w ciążę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest całkowite zrezygnowanie z picia, aby zminimalizować ryzyko szkód. Jednak zgodnie z wynikami badań, nie wszystkie kobiety przestają pić przed ciążą – niezależnie od tego, czy ciąża była planowana, czy nie. W badaniu przeprowadzonym w 2017 roku na 5036 kobietach w Stanach Zjednoczonych częstość spożywania alkoholu przed ciążą była podobna w przypadku kobiet z planowaną ciążą (55%), jak i nieplanowaną ciążą (56%).

Więcej informacji …

https://theconversation.com/planning-for-a-baby-why-both-men-and-women-should-consider-quitting-alcohol-before-and-during-pregnancy-198118

 

FAS i FASD, czyli żadna dawka alkoholu nie jest bezpieczna w ciąży!

W Radomsku odbył się pilotażowy program dotyczący Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) adresowany do młodzieży w wieku licealnym. W ramach programu odbyła się multimedialna prelekcja w tematyce profilaktyki FAS/FASD (alkoholowy zespół płodowy/spectrum płodowych zaburzeń alkoholowych). W zajęciach dotyczących profilaktyki FAS/FASD uczestniczyli również przedstawiciele Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.

W przekazie kierowanym do młodzieży zachęcano przede wszystkim do tego, aby nie bagatelizować “jednego drinka” czy “kieliszka wina do kolacji”. Skutkiem powyższych postaw i działań, mogą być zaburzenia rozwoju fizycznego, umysłowego, zachowania i uczenia się, u dzieci eksponowanych na alkohol w życiu płodowym.  Wśród poruszonych tematów,  znalazła się również  informacja o tym jak istotny wpływ na kobietę w ciąży i jej nawyki ma wsparcie partnera.

Więcej informacji …

FAS i FASD, czyli żadna dawka alkoholu nie jest bezpieczna w ciąży!

Zapytaj pacjentów o ich spożycie alkoholu

W badaniu kohortowym przeprowadzonym w Stanach Zjednoczonych zbadano możliwość dotarcia do grupy podwyższonego ryzyka osób nadużywających alkoholu, w trakcie rutynowej wizyty u lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, jak i późniejszego leczenia bez konieczności kierowania pacjenta do specjalistycznej placówki. Zaproponowane w ramach projektu działania, znalazły zastosowanie przy krótkich interwencjach profilaktycznych dla osób z podwyższonej grupy ryzyka spożywaniem alkoholu, ale nie przy dłuższych procedurach terapeutycznych dla osób z objawami uzależnienia od alkoholu. Badanie zostało opublikowane w JAMA Internal Medicine. Powody wizyty lekarskiej, były podobne w obu grupach – osób nie pijących ryzykownie i osób nadużywających napojów alkoholowych. Najczęściej udokumentowanymi powodami wizyt lekarskich, były ból (około 50%), objawy sercowo-naczyniowe (około 27%), depresja (około 17%) i cukrzyca (około 10%). Nadużywanie alkoholu było powodem wizyty tylko w 1,3% przypadków.

Więcej informacji …

https://www.medscape.com/viewarticle/991184?form=fpf

Wczesne spożywanie alkoholu przez nastolatków prowadzi do szkodliwych praktyk związanych z piciem

Choć odnotowuje się spadek odsetka nastolatków sięgających po napoje alkoholowe, to alkohol nadal jest jedną z głównych przyczyn urazów, wypadków i samobójstw wśród młodych ludzi. Opiekunowie jaki osoby mające na celu chronienie młodych przed szkodami zdrowotnymi, są jednocześnie często źródłem ich dostępu do alkoholu. Powszechnie funkcjonuje nadal przekonanie, że zapewnienie bezpiecznych warunków na inicjację alkoholową pod wspólnym dachem w obecności rodziców, uchroni młodych ludzi – nastolatków przed nadużywaniem tej toksycznej substancji. Zgodnie z wynikami badania zaprezentowanymi na łamach Drug and Alcohol Review pokazują, powyższe przekonanie jest błędne.

Więcej informacji …

https://www.newstalkzb.co.nz/on-air/the-sunday-session/audio/dr-michelle-dickinson-nanotechnologist-on-new-study-confirming-early-teen-alcohol-use-leads-to-harmful-drinking-practices/

 

Analiza kampanii alkoholowych – ich skuteczności

W dzisiejszym świecie media społecznościowe stały się potężnym narzędziem komunikacji i wywierania wpływu. Biorąc pod uwagę wszechobecny zasięg tych platform, nasuwa się pytanie: czy kampanie w mediach społecznościowych mogą skutecznie odnosić się do problemów zdrowia publicznego, takich jak spożywanie alkoholu i związane z nim szkody?

Badacze dokonali analizy wyników pochodzących łącznie z dwunastu baz danych, w tym ponad 6000 badań z całego świata. Pomimo ogromnej liczby przeanalizowanych badań, tylko jedenaście spełniało kryteria włączenia do dalszych analiz. Wyselekcjonowane badania obejmowały 17 krajów i były skierowane do szerokiej populacji, wskazując na globalną skalę problemów związanych z alkoholem i potencjalny zasięg kampanii w mediach społecznościowych.

Więcej informacji …

Exclusive Web Interview: Dissecting Alcohol Campaigns

Zależność między spożywaniem alkoholu a ryzykiem raka

Większość ludzi wie, że używanie wyrobów tytoniowych może powodować między innymi: raka płuc, jamy ustnej, gardła. Mniej natomiast wie, że picie napojów alkoholowych wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na kilka rodzajów raka. Jak podkreśla Hussein Hamad (lekarz onkolog i hematolog z UH Seidman Cancer Center w UH Geauga Medical Center) w Stanach Zjednoczonych spożywanie alkoholu odpowiada za około 6 procent wszystkich nowotworów i około 4 procent wszystkich zgonów z powodu raka. Dodaje również, że w rzeczywistości spożywanie alkoholu jest jednym z najbardziej podatnych na modyfikację czynników ryzyka zachorowania na raka, poza używaniem wyrobów tytoniowych i nadmierną masą ciała. Wszystkie napoje alkoholowe, w tym piwo, wino, alkohole destylowane i likiery, zawierają ten sam rodzaj alkoholu: etanol. Jednak ilość etanolu zawarta w napojach alkoholowych, nawet wśród napojów tego samego rodzaju, znacznie się różni. Jak mówi dr Hamad – „Ryzyko raka jest związane przede wszystkim z etanolem. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej etanolu osoba spożywa poprzez regularne picie napojów alkoholowych w czasie – niezależnie od rodzaju napoju – tym większe ryzyko zachorowania na nowotwory związane z alkoholem”.

Więcej informacji …

https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2023/04/the-link-between-alcohol-consumption-and-cancer-risk

Belgia wdraża pierwszy w historii ogólnokrajowy plan alkoholowy

W ramach międzyresortowego planu przeciwdziałania szkodom wynikającym ze spożywania alkoholu, rząd Belgii zobowiązują się do współpracy w walce z nadużywaniem alkoholu przez społeczeństwo belgijskie. Nowy plan zawiera 75 punktów (obszarów działań) i między innymi ma na celu: podniesienie świadomości na temat zagrożeń związanych z nadmiernym spożyciem alkoholu (takich jak na przykład rak), lepsze wykrywanie (screening) ryzykownego picia i ułatwienie szybkiego skierowania pod specjalistyczną opiekę osób tego wymagających, wzmocnienie profilaktyki i promocji zdrowia, poprawę dostępu do specjalistycznej opieki, czy zmniejszenie liczby wypadków drogowych spowodowanych spożyciem alkoholu.

 

Więcej informacji …

https://www.brusselstimes.com/432127/absolutely-necessary-belgium-implements-first-ever-nationwide-alcohol-plan

Przerażające skutki spożywania alkoholu w Afryce

Szacuje się, że ponad 3 miliony osób rocznie w Afryce umiera z powodu używania i nadużywania napojów alkoholowych. W Afryce nadmierne spożycie alkoholu staje się coraz większym wyzwaniem i powoduje problemy zarówno zdrowotne, społeczne jak i ekonomiczne. Często spożywanie alkoholu postrzegane jest jako czynność społeczna i stanowi element wielu rytuałów kulturowych i religijnych w Afryce. Wpływ szkodliwego spożywania alkoholu staje się poważnym wyzwaniem dla społeczeństw afrykańskich, wraz  ze wzrostem przestępczości i spadkiem kondycji zdrowotnej społeczeństwa. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) szkodliwe spożywanie alkoholu jest jedną z głównych przyczyn śmierci i niepełnosprawności na całym świecie.

Więcej informacji …

https://radionigeria.gov.ng/2023/03/29/devastating-effects-of-harmful-alcohol-consumption/

Picie umiarkowane nie jest zdrowe

Ja wynika z nowych badań, codzienne picie umiarkowanych ilości alkoholu nie chroni – jak kiedyś sądzono – przed śmiercią z powodu chorób serca ani nie przyczynia się do dłuższego życia. Przegląd, w którym przeanalizowano istniejące badania dotyczące zdrowia i nawyków związanych z piciem napojów alkoholowych prawie 5 milionów konsumentów – jest jednym z największych badań obalających szeroko rozpowszechnione przekonanie, że umiarkowane picie wina lub innych napojów alkoholowych jest dobre i korzystnie wpływa na zdrowia. W zeszłym roku naukowcy z Wielkiej Brytanii przeanalizowali dane genetyczne i medyczne prawie 400 000 osób i doszli do wniosku, że nawet niskie spożycie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób. Nowe badanie, które ukazało się w Jama Network Open wykazało również, że picie 25 gramów alkoholu dziennie dla kobiet (mniej niż 1 porcja standardowa) i 45 gramów (około 1,5 porcji standardowej) lub więcej dziennie dla mężczyzn – faktycznie zwiększało ryzyko śmierci.

Więcej informacji …

https://www.washingtonpost.com/wellness/2023/03/31/moderate-drinking-alcohol-wine-risks/

Zjawisko upijania się wśród studentów drużyn sportowych

Studenci uprawiający sport piją więcej i częściej niż pozostali studenci. Badanie przeprowadzone wśród studentów w Anglii wykazało, że 62% studentów-sportowców przyznało, że pije co najmniej dwa razy w tygodniu, w porównaniu z 43% tych, którzy nie uprawiają sportu. Badanie wykazało również, że 54% uprawiających sport przyznało się do intensywnego picia – ponad sześć porcji standardowych przy jednej okazji – co najmniej raz w tygodniu. Dla uczniów nie uprawiających sportu odsetek ten wyniósł 34%.  Spożywanie alkoholu jest jeszcze większe w przypadku osób uprawiających sporty zespołowe. Te same badania wykazały, że 58% graczy grających w gry zespołowe wypijało dużo alkoholu przynajmniej raz w tygodniu, w porównaniu z 47% w przypadku graczy indywidualnych.

Więcej informacji …

https://theconversation.com/drinking-isnt-an-option-its-more-of-a-requirement-the-reasons-for-high-alcohol-consumption-among-some-student-athletes-202179

 

Zgadnij – co zabija więcej ludzi każdego roku niż opioidy?

Niemal codziennie w mediach słyszymy o zgonach z powodu opioidów i fentanylu. Ale inny związek przyczynia się do śmierci każdego roku większej ilości osób niż opioidy – tym związkiem jest alkohol. Kiedy myślimy o konsekwencjach naszego picia, większość myśli o skutkach krótkoterminowych – przykładowo: „Dziś wieczorem się odprężę” lub „Jeśli wypiję za dużo, rano nie będę się dobrze czuł”. Ale jak wskazują wyniki badań, długoterminowe skutki ciągłego spożywania alkoholu są zdecydowanie bardziej niebezpieczne i zagrażające naszemu zdrowiu i życiu. Nawet jeśli nie odczuwamy natychmiastowych konsekwencji związanych ze spożywaniem napojów alkoholowych i tak nasze ciało ponosi konsekwencje odroczone w czasie. Możesz zatrzymać negatywne długoterminowe skutki zdrowotne, w tym raka wywołanego alkoholem – poprzez ograniczenie lub wyeliminowanie alkoholu z diety.

Więcej informacji …

https://www.mycg.uscg.mil/News/Article/3350015/take-a-guess-what-compound-kills-more-people-every-year-than-opioids/

Neurologiczne uwarunkowania, które wpływają na uzależnienie od alkoholu, narkotyków lub papierosów

Naukowcy twierdzą, że dzięki badaniom przeprowadzonym na modelu zwierzęcym dokonali identyfikacji neurologicznych mechanizmów, które powodują u ludzi uzależnia od alkoholu, narkotyków i papierosów. Powyższe odkrycie jest dobrym początkiem do opracowania skutecznych metod przeciwdziałania  uzależnieniom. Naukowcy z Nowego Jorku w badaniu przeprowadzonym na myszach, poddali je odbiorowi określonego dźwięku, przed podaniem im nagrody — wody z cukrem — lub „kary” — wody. Skany mózgowia myszy wykazały, że kluczowe neurony w ciele migdałowatym zaczęły aktywować się w odpowiedzi na dźwięki, ucząc zwierzęta kojarzenia ich z określoną nagrodą. W momencie, kiedy funkcjonowanie tych określonych neuronów zostało zahamowane, myszy nie były w stanie skojarzyć, co oznaczają określone dźwięki. Ciało migdałowate to części mózgu odpowiedzialne za przetwarzanie bodźców emocjonalnych. Odpowiada za to, jak mózg reaguje na określone bodźce. Na przykład uwalnia dopaminę, hormon, który wywołuje poczucie euforii, jako nagrodę za to, co określa jako pozytywne doświadczenie.

Więcej informacji …

https://www.dailymail.co.uk/health/article-11943179/Brain-switch-gets-people-hooked-booze-alcohol-cigarettes-identified-scientists.html

Picie alkoholu nie przynosi żadnych korzyści

„Niskie lub umiarkowane picie jest definiowane jako spożycie od jednego drinka tygodniowo do dwóch drinków dziennie, zgodnie z wynikami wielu badań jest to ilość alkoholu, która jeśli spojrzeć na nie bezkrytycznie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci” – jak powiedział Tim Stockwell (były dyrektor Kanadyjskiego Instytutu Badań nad Używaniem Substancji na Uniwersytecie Wiktorii w Kolumbii Brytyjskiej). Jednakże po uwzględnieniu wszelkich błędów i „niedociągnięć” w badaniach, „pojawienie się korzyści płynących z umiarkowanego picia alkoholu znacznie się zmniejsza, a w niektórych przypadkach całkowicie zanika” –jak dodaje Stockwell. Standardowy napój alkoholowy w Stanach Zjednoczonych zawiera około 14 gramów czystego alkoholu, zgodnie z amerykańskimi wytycznymi Narodowego Instytutu Zdrowia. Odpowiada to około 12 uncjom piwa, 5 uncjom wina lub 1,5 uncji destylowanego spirytusu. W ramach analizy badawczej, Stockwell i jego współpracownicy przeanalizowali 107 badań oceniających związek między spożywaniem alkoholu a ryzykiem śmierci. W badaniach tych wzięło udział prawie 5 milionów uczestników z wielu krajów. Zgodnie z poczynionymi analizami wyników, w wielu badaniach osoby, które w przeszłości uzależnione były od alkoholu zaliczane, były do tej samej grupy, co osoby będące abstynentami przez całe życie – określając obie grupy jako jedną grupę osób „niepijących”. A warto zauważyć, że osoby dawniej pijące alkohol zazwyczaj rezygnują lub ograniczają jego spożycie z powodu problemów zdrowotnych – jak podkreśla  Stockwell. Nowa analiza wykazała, że ​​osoby pijące w przeszłości mają o 22% większe ryzyko śmierci w porównaniu z abstynentami.

Więcej informacji …

https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2023-03-31/drinking-alcohol-brings-no-health-benefits-study-finds

Mniej Szwedów uważa, że ​​jazda po wypiciu kieliszka wina jest czymś złym

Zgodnie z wynikami najnowszego badania, tylko 72% Szwedów uważa, że ​​prowadzenie samochodu po lampce wina lub piwa jest złe. Liczba ta znacznie spadła z 88% w 2010 roku. Założenie Urzędu ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, zakładająca zmniejszenie bądź całkowite zminimalizowanie liczby ofiar śmiertelnych lub obrażeń w ruchu drogowym, wydaje się coraz trudniejsze i mniej realne, ponieważ podejście społeczeństwa do prowadzenia pojazdów pod wpływem alkoholu staje się coraz łagodniejsze. Powyższe wyniki pochodzą z badania IQ’s Alcohol Index, które jest przeprowadzane corocznie od 2010 roku przez firmę Novus.

Więcej informacji …

https://www.nordicalcohol.org/post/fewer-swedes-think-it-s-wrong-to-drive-after-drinking-a-glass-of-wine

Zgony z powodu raka alkoholozależnego a  miliardy utraconej produktywności europejskich gospodarek

Badanie przeprowadzone w 2018 roku przez Rumgay, H., Ortega-Ortega, M., Sharp, L., Lunet, N., & Soerjomataram, I. i opublikowane w 2023 roku w Cancer Epidemiology wskazuje, że ​​spożywanie alkoholu prowadzi do ponad 23 300 przedwczesnych zgonów z powodu raka w UE, Islandii, Norwegii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii, co tym samym spowodowało utratę produktywności o wartości 4,58 mld euro. Każda śmierć kosztowała gospodarkę średnio 196 000 euro.  Ponadto, badanie wykazało znaczne różnice między krajami europejskimi pod względem zgonów z powodu raka związanych z alkoholem i tym samym spadków produktywności. Z drugiej strony, Malta (0,001% PKB), Luksemburg (0,008%) oraz Norwegia i Szwecja (po 0,011%) odnotowały najniższe koszty utraconej produktywności jako udział w krajowym PKB. Wynika to z faktu, że krajom tym udało się utrzymać relatywnie niższy poziom spożycia alkoholu, co przełożyło się na mniejsze ryzyko alkoholozależnych nowotworów i ryzyka śmierci. Z drugiej strony kraje takie jak Węgry, Rumunia, Słowacja, Łotwa, Litwa i Portugalia odnotowały najwyższy koszt utraconej produktywności, jako udział w krajowym PKB, wahający się od 0,045% do 0,069%. Kraje te miały również najwyższy wskaźnik przedwczesnych zgonów z powodu alkoholozależnych nowotworów. Wyniki te wskazują na szczególnie pilną interwencję profilaktyczną w tych krajach, w celu zmniejszenia kosztów społecznych i poprawy zdrowia publicznego.

 

Więcej informacji …

https://www.alcoholandcancer.eu/post/alcohol-attributable-cancer-deaths-cost-european-economies-billions-in-lost-productivity

Ostrzeżenia na etykietach napojów alkoholowych o rakotwórczym działaniu alkoholu

W USA ostatnie zmiany w treściach etykiet napojów alkoholowych (obligatoryjne informacje prozdrowotne – ostrzegawcze) miały miejsce w 1989 roku, wówczas też pojawiły się po raz pierwszy.  Od ponad 30 lat, etykiety ostrzegawcze na opakowaniach napojów alkoholowych pozostają takie same, mimo że wiedza jest już na dużo wyższym poziomie. Sformułowania typu: „może powodować problemy zdrowotne” jest niezwykle niejasne. Badania naukowe wykazały bardziej konkretne i jednocześnie wysoce niepokojące skutki zdrowotne, jakie wiążą się ze spożywaniem alkoholu. Ponad 200 chorób i dolegliwości można przypisać spożywaniu alkoholu. Spośród nich rak jest najważniejszy dla wielu osób, które chcą podnieść świadomość; picie alkoholu może zwiększać ryzyko kilku różnych rodzajów raka, w tym: raka głowy i szyi, raka przełyku, raka wątroby, raka piersi, raka jelita grubego. Szacuje się, że każdego roku w Stanach Zjednoczonych około 75 000 przypadków raka i 19 000 zgonów z powodu raka jest związanych z alkoholem. Powyższe dane mają tendencję wzrostową. Według National Institute on Alcohol Abuse w pierwszym roku pandemii COVID-19 liczba zgonów związanych z alkoholem wzrosła o 25,5%.

Więcej informacji …

https://greenhousetreatment.com/blog/news/cancer-warning-labels-alcohol/

Sześciu na 10 Duńczyków chce podwyższenia granicy wieku dla sprzedaży alkoholu

W najnowszym sondażu 60% Duńczyków stwierdziło (Voxmeter dla Blue Cross Denmark), że granica wieku dla sprzedaży alkoholu powinna zostać podniesiona do 18 lat dla wszystkich rodzajów alkoholu. Dania jest jednym z nielicznych krajów w Europie, w których legalne jest kupowanie alkoholu przez osoby poniżej 18 roku życia. W Danii można obecnie kupić alkohol taki jak piwo, czy wino (mający poniżej 16,5% alkoholu etylowego) będąc w wieku 16 lat, natomiast by kupić mocniejszy trunek należy mieć skończone 18 lat. Kilka organizacji, sieci handlowych i ekspertów w tej dziedzinie opowiedziało się za ograniczeniem wieku do 18 lat. To samo dotyczy Blue Cross Danmark, która pomaga osobom uzależnionym od alkoholu i ich bliskim.

Więcej informacji …

https://www.nordicalcohol.org/post/six-out-of-10-danes-want-to-raise-the-age-limit-for-selling-alcohol

Charakterystyka zaburzeń FASD na linii życia

Niekorzystne i niebezpieczne działanie alkoholu na rozwijający się płód, zależy zarówno od ilości, jak i etapu ciąży jego konsumpcji, jak również indywidualnych uwarunkowań dziecka i matki. Dlatego też Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) jest często niewykrywany lub błędnie diagnozowany. Jednakże, niezależnie od powyższych zmiennych, większość dzieci i dorosłych z FASD doświadcza określonych zaburzeń, deficytów rozwojowych i problemów codziennej egzystencji.

Więcej informacji …

https://www.nofasd.org.au/parents-carers-and-families/characteristics-across-the-lifespan/

 

Tańszy alkohol związany z częstszymi aborcjami i powikłaniami porodowymi – Finlandia

Według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym Addiction, kiedy fińscy politycy obniżyli podatki od alkoholu i ułatwili import alkoholu, wskaźniki aborcji, przedwczesnych porodów i niskiej masy urodzeniowej wzrosły. W ślad za zwiększeniem podaży taniego alkoholu następowały ciąże głównie wśród kobiet o niskich dochodach. Krótkoterminowy wzrost niekorzystnych wyników urodzeń i aborcji po obniżce cen sugeruje, że po obniżce cen nastąpił okres wzmożonego picia, po którym zagrożone kobiety powróciły do ​​początkowych poziomów lub wzorców konsumpcji.

Badanie dotyczyło 32 400 aborcji i prawie 170 000 żywych urodzeń w ciągu dwóch lat przed i rok po obniżce podatków, która obniżyła ceny alkoholu poza lokalem o 33%. Obniżone ceny alkoholu wiązały się ze wzrostem aborcji bezpośrednio po obniżce o 0,84 punktu procentowego. Ponadto prawdopodobieństwo wystąpienia niskiej masy urodzeniowej było o 1,5 punktu procentowego wyższe, a prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego o 1,98 punktu procentowego wśród kobiet o niskich dochodach po obniżce cen.

Więcej informacji …

https://www.miragenews.com/cheaper-alcohol-linked-to-higher-abortions-948845/

Nadmiar leków i nadużywanie alkoholu przez osoby z HIV zwiększają ryzyko majaczenia

Delirium to przejściowy, ale poważny stan zaburzenia świadomości, na który szczególnie narażone są  osoby żyjące z ludzkim wirusem niedoboru odporności (HIV). Nowe badania wskazują, że ograniczenie stosowania leków aktywnych neurokognitywnie (NCAM) i spożywania alkoholu może pomóc złagodzić ryzyko wystąpienia delirium. W niedawno opublikowanym badaniu zespół kierowany przez Kathleen Akgün (MD, profesor nadzwyczajny pulmonologii, intensywnej terapii i medycyny snu) scharakteryzował, w jaki sposób NCAM i spożywanie alkoholu mogą synergistycznie zwiększać ryzyko epizodów delirium wśród osób starszych z HIV i bez HIV. Wyniki badania opublikowane zostały w Journal of the American Geriatrics Society.

Więcej informacji …

https://medicine.yale.edu/news-article/excess-medications-and-alcohol-misuse-by-people-with-hiv-increase-risk-of-delirium/

Translacyjne podejście do badania wpływu narażenia na alkohol w okresie prenatalnym na zdrowie

Jak do tej pory dobrze już udokumentowano i dowiedziono, że prenatalna ekspozycja na alkohol powoduje deficyty funkcji poznawczych, uczenia się i pamięci, uwagi i regulacji behawioralnej, a także zaburzenia nastroju. Pomimo rozpowszechnienia Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) obejmującego około 5% populacji, poświęcono mu znacznie mniej uwagi badawczej w porównaniu z innymi zaburzeniami neurorozwojowymi. Niestety, tylko kilka badań naukowych dotyczyło wyników wykraczających poza okres dzieciństwa, a prawie żadne nie badało skutków zdrowotnych.

Więcej informacji …

 

Alkohol i palenie powodują rocznie dziesiątki tysięcy zgonów

Szacuje się, że każdego roku ponad 1000 mieszkańców Ottawy umiera z przyczyn związanych z paleniem, a średnio 264 osób umiera w wyniku spożycia alkoholu – dane pochodzą z raportu Public Health Ontario i Ontario Health. Nadrzędnym celem Raportu jest dostarczenie jednostkom zdrowia publicznego danych regionalnych, jak również podstawy merytorycznej  do działań profilaktycznych.

Według danych z lat 2014-2018 w całym Ontario ponad 16 000 osób umarło z przyczyn związanych z paleniem, podczas gdy średnio 4330 zgonów było wynikiem spożywania alkoholu. W kontekście palenia do przyczyn przypadków śmiertelnych zaliczają się choroby nowotworowe, choroby układu krążenia, cukrzyca i choroby układu oddechowego. Przyczyny zgonów związanych z alkoholem, to  choroby zakaźne, kolizje samochodowe, rak, choroby układu krążenia i obrażenia wynikające z upojenia alkoholowego.

Więcej informacji …

https://ottawacitizen.com/news/local-news/alcohol-smoking-cause-tens-of-thousands-of-deaths-emergency-room-visits-and-hospitalizations-annually-in-ontario-report

Jak wynika z badań – narkotyki i alkohol nie czynią cię bardziej kreatywnym

Jak dowodzą naukowcy, wpływ narkotyków i innych substancji psychoaktywnych na poziom kreatywności, to nic innego jak mit. Wiele narkotyków, amfetamina i psylocybina (magiczne grzyby), jak również alkohol nie pobudza kreatywności. Naukowcy za bardziej skuteczne w tym obszarze wskazują podróże, kontakt z kulturą, medytacje i dedykowane programy szkoleniowe.

Więcej informacji …

https://www.theguardian.com/science/2023/mar/24/drugs-and-alcohol-do-not-make-you-more-creative-research-finds

Prenatalna ekspozycja na alkohol a różnice  płciowe

W nowym badaniu zidentyfikowano specyficzne dla płci różnice w rozwoju neurologicznym i zaburzeniach związanych ze zdrowiem wśród dzieci, które były poddane ekspozycji na alkohol w życiu płodowym. Zgodnie z wynikami badania ekspozycja na alkohol w okresie prenatalnym zwiększała ryzyko rozwoju depresji i lęku oraz zaburzeń endokrynologicznych u płci żeńskiej, podczas gdy u męskiej ekspozycja na alkohol w okresie prenatalnym zwiększała ryzyko ADHD, zaburzeń zachowania i zespołu buntowniczego.

Wyniki badania zostały opublikowane w Alcohol: Clinical and Experimental Research.

Więcej informacji …

Prenatal Alcohol Exposure Linked to Gender-Specific Adversities

Cypr – testy narkotykowe i alkoholowe dla kibiców na stadionach sportowych

Aby ograniczyć zjawisko przemocy na stadionach sportowych na Cyprze, rząd wprowadza losowe testowanie kibiców na obecność alkoholu i narkotyków przy wejściu na obiekty sportowe. Minister sprawiedliwości Cypru – Anna Prokopiou ogłosiła decyzję Rady Ministrów, dotyczącą wzmożonych działań ochronnych na stadionach sportowych. Działania, z wyjątkiem tych, które wymagają zmian legislacyjnych, wejdą w życie natychmiast. Obejmują one również wzmożone kontrole i kary, które wykluczają kibiców na okres do dziesięciu lat z możliwości wchodzenia na obiekty sportowe, a także plan wdrożenia monitoringu na wszystkich stadionach, oraz obstawy policji przy meczach wysokiego ryzyka zachowań agresywnych.

Więcej informacji …

https://cyprus-mail.com/2023/03/29/cabinet-approves-drug-and-alcohol-tests-for-fans-at-sports-stadiums/

Niezależnie od opanowanej pandemii COVID 19 – Amerykanie nadal upijają się

Pojawienie się pandemii Covid-19 i towarzyszący jej społeczny niepokój wpłynęły na fakt, że wielu Amerykanów zwiększyło poziom spożycia alkoholu. Jednakże mimo względnego powrotu do normalności w 2022 roku, zjawisko nadużywania alkoholu nie zniknęło – co może cieszyć jedynie  producentów i sprzedawców napojów alkoholowych. Zgodnie z danymi US Bureau of Economic Analysis dotyczącymi spożycia alkoholu wśród społeczeństwa amerykańskiego, wydatki listopadowe na napoje alkoholowe, po uwzględnieniu inflacji i sezonowych wzorców wydatkowania funduszy, były o 3% wyższe niż rok wcześniej i o 15% wyższe niż tuż przed pandemią. Powołując się na dane Narodowego Instytutu ds. Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu, w 2020 roku odnotowano roczny wzrost spożycia napojów alkoholowych o 3% per capita.

Więcej informacji …

https://www.washingtonpost.com/business/the-pandemic-drinking-binge-just-keeps-going/2022/12/29/b7786418-877d-11ed-b5ac-411280b122ef_story.html

Sektor napojów bezalkoholowych – Francja

Francja jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków napojów bezalkoholowych. Pęd startupów tworzących alkohole bezalkoholowe, wina, koktajle i piwa oznacza odejście od tradycji kraju, w którym jak do tej pory występował ogromny przemysłem alkoholowy.  Nawet prezydent Emmanuel Macron, znacząco wspiera przemysł winiarski i twierdzi, że: „Piję wino codziennie, w porze lunchu i wieczorem”. Rosnąca liczba głównych winnic oprócz swojej standardowej produkcji produkuje również opcje bezalkoholowe napojów, a młodzi francuscy deweloperzy wymyślają nowe formy bezalkoholowego rumu i ginu, podczas gdy duże firmy, takie jak Pernod Ricard, nie szczędzą inwestycji w tym sektorze. W otwartej w 2022 roku w Le Paon qui Boit w północnym Paryżu, pierwszej we Francji specjalistycznej piwnicy z winami ze 100% bezalkoholowymi napojami, odnotowano wysokie zainteresowanie i popyt w okresie poprzedzającym Nowy Rok.

Więcej informacji …

https://www.theguardian.com/world/2022/dec/30/trend-starting-france-leading-way-alcohol-free-drinks-boom

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu dla naszego zdrowia

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała właśnie oświadczenie w The Lancet Public Health: jeśli chodzi o spożycie alkoholu, nie ma bezpiecznej ilości, która nie wpływa na zdrowie. Zagrożenia i szkody związane z piciem alkoholu były od lata systematycznie analizowane i obecnie są już dobrze udokumentowane i poznane. Alkohol jest substancją toksyczną, psychoaktywną i uzależniającą, a kilkadziesiąt lat temu został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako czynnik rakotwórczy grupy 1 – jest to grupa najwyższego ryzyka, która obejmuje również azbest, promieniowanie i tytoń. Alkohol powoduje co najmniej siedem rodzajów raka, w tym najpowszechniejsze typy raka, takie jak rak jelita grubego i rak piersi u kobiet. Etanol (alkohol) powoduje raka poprzez mechanizmy biologiczne, ponieważ powyższy związek chemiczny rozkłada się w organizmie, co oznacza, że ​​każdy napój zawierający alkohol, niezależnie od jego ceny i jakości, stwarza ryzyko zachorowania na raka.

Więcej informacji …

https://www.who.int/malta/news/item/04-01-2023-no-level-of-alcohol-consumption-is-safe-for-our-health

Zdrowie i ryzyko choroby nowotworowej zależą już od niskiego poziomu spożycia alkoholu

Zgodnie z najnowszymi danymi WHO, alkohol przyczynił się do 3 milionów zgonów na całym świecie w 2016 roku i był odpowiedzialny za 5,1% globalnego obciążenia chorobami i urazami. Spożywanie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu schorzeń i jest główną przyczyną wielu zaburzeń, w tym uzależnienia od alkoholu, marskości wątroby i kilku innych chorób niezakaźnych jak również zaburzeń psychicznych. Spożywanie alkoholu jest jednym z głównych czynników ryzyka przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności w tym niezamierzone urazy i samobójstwa. Młodsi konsumenci napojów alkoholowych, są bardziej narażeni na negatywne skutki spożywania alkoholu, niż osoby starsze. Alkohol odpowiada za  13,5% wszystkich zgonów wśród osób w wieku 20–39 lat.

Więcej informacji …

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(22)00317-6/fulltext

Wpływ alkoholu na ciążę – problem zdrowia publicznego

Alkohol jest znanym teratogenem i wiąże się z szeregiem szkód dla dziecka w życiu płodowym. Najbardziej znanym z zaburzeń powstałych pod wpływem alkoholu w życiu płodowym jest Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD). Duńscy specjaliści grona medycznego, jak również eksperci medyczni w wielkiej Brytanii, zalecają kobietom powstrzymanie się od spożywania alkoholu w czasie ciąży i podczas prób zajścia w ciążę. Szacuje się jednak, że prawie połowa kobiet zarówno w Danii, jak iw Wielkiej Brytanii, a także jedna czwarta kobiet w Europie, spożywa alkohol w czasie ciąży. Szacunki wskazują, że Dania zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem spożycia alkoholu w czasie ciąży, a Wielka Brytania zajmuje miejsce czwarte.

Więcej informacji …

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(22)00318-8/fulltext

Jeden drink stanowi takie samo zagrożenie dla zdrowia jak jeden papieros

Według danych Statistics Canada większość Kanadyjczyków uważa spożywanie alkoholu za społecznie akceptowalne, podczas gdy tylko 19% to samo uważa na temat papierosów. Chociaż dowody na szkody, jakie może powodować alkohol, gromadzone i rozpowszechniane są od lat, społeczne postrzeganie potencjalnych szkód nadal pozostaje słabo rozpoznawalne, zwłaszcza jeśli chodzi o ryzyko raka. Badanie przeprowadzone w 2016 roku przez Canadian Cancer Society w Ontario wykazało, że tylko 28% respondentów było świadomych faktu, że picie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. Używanie tytoniu w Kanadzie od dziesięcioleci wykazuje tendencję spadkową, podczas gdy spożycie alkoholu ma tendencję wzrostową. Pandemia COVID-19 przyczyniła się do znacznego wzrostu poziomu spożycia w BC od wielu lat.

Więcej informacji …

https://www.capitaldaily.ca/news/one-drink-same-mortality-risk-as-one-cigarette-uvic-researcher-says

Koreańskie standardy dotyczące picia alkoholu i palenia tytoniu

W Korei picie w ciągu dnia w pracy, w zależności od miejsca pracy, uznawane jest za akceptowalne. Jeśli chodzi o palenie natomiast, nie przyjmuje się takich samych zasad i postaw. Choć obie używki Światowa Organizacja Zdrowia oznaczyła jako czynniki rakotwórcze grupy 1, to społeczeństwo koreańskie alkohol uznaje jako społecznie akceptowalny w przeciwieństwie do papierosów.  Zauważono wyraźną różnicę w przepisach dotyczących reklamy alkoholu i tytoniu w Korei, chociaż obie używki należą do czynników rakotwórczych grupy 1 (WHO). W ankiecie przeprowadzonej na Instagramie, w której wzięło udział 91 uczestników, poproszono o klasyfikację poziomu niebezpieczeństw związanych z piciem i paleniem. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, 57,1 procent respondentów uznało, że zarówno picie jak i palenie, są tak samo niebezpieczne i szkodliwe, 35,1 procent wskazało na palenie, a pozostałe 7,6 procent respondentów wskazało alkohol. Podczas debaty Zgromadzenia Narodowego zorganizowanego przez Koreański Instytut Promocji Zdrowia (KHEPI) podjęto temat – jak  zapobiegać szkodliwym skutkom spożywania alkoholu w Korei.

Więcej informacji …

https://www.koreabiomed.com/news/articleView.html?idxno=20109

Kobiety wybierają miesiąc trzeźwości częściej niż mężczyźni – zdrowie jest najlepszym motywatorem

Według badania przeprowadzonego przez Kantar TNS OY, 15% osób pijących alkohol obchodziło w 2022 roku Bezalkoholowy Styczeń (Dropless January). Bezalkoholowy Styczeń jest coraz bardziej popularny wśród kobiet, to one częściej niż mężczyźni decydują się na miesiąc trzeźwości. Wśród różnych grup wiekowych, szczególnie osoby poniżej 25 roku życia i w przedziale wieku 35-49 lat podjęły decyzję o miesięcznej przerwie w spożywaniu alkoholu, podczas gdy jeszcze kilka lat temu Dropless January cieszył się największą popularnością wśród emerytów i osób powyżej 65 roku życia. Liczba osób powstrzymujących się od picia nieznacznie spadła w stosunku do poprzednich lat. Z drugiej strony coraz większa liczba respondentów deklaruje, że ​​zachowuje trzeźwość i nie musi tym samym wprowadzać  bezalkoholowego stycznia. Aż 29% ankietowanych stwierdziło, że w ogóle nie pije alkoholu. Zjawisko zachowania abstynencji stale wzrasta.

Więcej informacji …

https://www.nordicalcohol.org/post/women-go-dropless-more-often-than-men-health-the-best-motivator

Profilaktyka alkoholowa i narkotykowa w krajach skandynawskich – raport

W świecie, w którym zjawisko zażywania narkotyków rozrasta się, potrzeba skutecznej profilaktyki jest większa niż kiedykolwiek. Jednocześnie nie brakuje strategii i inicjatyw prewencyjnych na rzecz walki z powstałym kryzysem. Wyzwaniem jest jednak wybór właściwych inicjatyw, z tych obecnie dostępnych. Aby zacieśnić współpracę w dziedzinie badań oraz przedstawić nowe inicjatywy badawcze i profilaktyczne, nordyckie organizacje i eksperci spotkali się w Oslo w Norwegii 28 września 2022 roku pod hasłem „Profilaktyka w zakresie alkoholu i narkotyków w krajach skandynawskich”.

 

Więcej informacji …

Alcohol and drug prevention in the Nordic countries – Report (PDF)

Wczesna prenatalna ekspozycja na alkohol wpływa na geny zaangażowane w rozwój embrionalny

Po raz pierwszy badania dotyczące wpływu prenatalnej ekspozycji na alkohol na funkcje genów i epigenetykę łożyska, przeprowadzono na Uniwersytecie Helsińskim w Finlandii. Epigenom to warstwa molekularna na nici DNA regulująca ekspresję genów. Metylacja DNA, na której skupiono się w tej pracy, jest najbardziej znanym regulatorem epigenetycznym. W badaniu wzięło udział 80 noworodków, które w życiu płodowym narażone były na alkohol i 100 noworodków z grupy kontrolnej. (Szpital Uniwersytecki w Helsinkach). Kiedy epigenomy łożyska noworodków narażonych na działanie alkoholu w okresie prenatalnym porównano z grupą kontrolną, zaobserwowano znacznie zmniejszoną ilość metylacji DNA.

Więcej informacji …

https://www.helsinki.fi/en/news/genes/early-prenatal-alcohol-exposure-affects-genes-involved-embryonic-development