Komunikat prasowy
4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem – alkohol jako udowodniony czynnik ryzyka

W związku z obchodzonym 4 lutego Światowym Dniem Walki z Rakiem 2023 (World Cancer Day), zachęcamy Państwa do rozpowszechniania informacji związanych z powyższymi obchodami w kontekście wpływu alkoholu na ryzyko chorób nowotworowych.

czytaj dalej

W Polsce ponad 80% dorosłych Polaków należy do grona konsumentów alkoholu, a zgodnie z danymi z GUS w 2021 roku spożycie 100% alkoholu na 1 osobę wyniosło 9,7 litra, dlatego wiedza na temat rakotwórczego działanie alkoholu powinna być tego dnia szeroko upowszechniona.

     Alkohol jako substancja toksyczna wpływa na stan zdrowia człowieka, niezależnie od wieku konsumenta, jak również rodzaju spożywanego przez niego trunku (piwo, wino, wódka, mocniejsze napoje alkoholowe).

Alkohol zwiększa ryzyko zachorowania na przynajmniej siedem rodzajów nowotworu:

  • Jamy ustnej,
  • Krtani,
  • Przełyku,
  • Gardła,
  • Piersi,
  • Wątroby,
  • Jelita grubego i odbytu.

Warto pamiętać, że:

• Im większa ilość i częstotliwość picia alkoholu, tym większe ryzyko raka.

• Nawet picie umiarkowane (do dwóch porcji standardowych dziennie = 20g czystego alkoholu) stwarza ryzyko zachorowania na raka piersi.

  • Picie alkoholu z jednoczesnym paleniem tytoniu wielokrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku i gardła.

W jaki sposób alkohol zwiększa ryzyko choroby nowotworowej?

Alkohol uszkadza DNA komórek i upośledza ich naturalną zdolność do działań

samo – naprawczych. Ponadto:

  • Alkohol może podwyższyć poziom estrogenu, hormonu żeńskiego, zwiększając

ryzyko raka piersi.

  • Alkohol uszkadza tkanki wątroby, może doprowadzić do marskości a następnie

raka.

  • Alkohol zaburza proces przyswajania różnych składników odżywczych, w tym

kwasu foliowego pełniącego ważną rolę w funkcjonowaniu komórek i tkanek,

płodności czy zachowaniu odpowiedniego poziomu hemoglobiny we krwi.

  • Substancje chemiczne zawarte w alkoholu podrażniają i wnikają w błonę śluzową

jamy ustnej, przełyku i gardła a w połączeniu z dymem tytoniowym 5-cio krotnie zwiększają ryzyko nowotworu tych narządów.

  • Alkohol jest używką bogatą w kalorie, nadwaga to jeden z czynników podwyższonego

ryzyka chorób nowotworowych.

Europejski Kodeks Walki z Rakiem

Zawiera 12 Zaleceń na zachowanie dobrego zdrowia, chroniąc się tym samym przed ryzykiem zachorowania na raka. Jedno z zaleceń dotyczy napojów alkoholowych a brzmi następująco:

„Jeśli pijesz alkohol dowolnego rodzaju, ogranicz jego spożycie. Abstynencja pomaga zapobiegać nowotworom”

Biorąc pod uwagę ryzyko jakie wiąże się z piciem alkoholu i jego rakotwórczym działaniem każde spożycie napojów alkoholowych jest obarczone ryzykiem choroby nowotworowej.

Pamiętaj! Bierz udział w badaniach profilaktycznych, to pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Kontakt: Katarzyna Łukowska z – ca dyrektora KCPU tel. 22 250 63 25/26  lub Magdalena Borkowska, główny specjalista tel. 22 250 63 04.  


Pliki do pobrania

Najnowsze aktualności

  1. Ograniczenia nocnej sprzedaży alkoholu

  2. Listy wniosków na realizację w latach 2024-2026 zadań z zakresu zdrowia…

  3. Ogłoszenie Dyrektora KCPU z dnia 21 czerwca 2024 r. ws. Egzaminu Końcowego w…

  4. Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom przypomina o obowiązku…